BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

За първи път археолози успяха изцяло да картографират древен римски град единствено с помощта на радар и без разкопки. Получените подробни изображения биха могли да революционизират разбирането ни за това как са работили тези места и тяхната роля в Римската империя. Технологията е била използвана във Фалерий Нови – ограден със стена град, обхващащ 305 декара на около 50 км северно от Рим, обявиха изследователите тази седмица. Фалерий Нови е основан през 241 г. пр.н.е. по времето на Римската република и е бил обитаван до около 700 г. сл.н.е.

Градът е картографиран с помощта на проникващ в земята радар (Ground Penetrating Radar – GPR), който позволява на учените да изследват мащабни археологически обекти без разкопки, което може да бъде скъпо и отнема много време.Технологията позволява да се „вижда“ под повърхността с помощта на радарна антена, която изпраща импулсен радиосигнал в земята и слуша ехото, отскачащо от различните обекти. Получените сигнали се различават в зависимост от плътността (на практика – материала) на обектите. GPR оборудването обикновено се тегли по повърхността с помощта на шейна или АТВ.

Фалерий Нови, близо два пъти по-малък от древния Помпей, е бил частично разкопан преди години, но по-голямата част е останала неизследвана под земята. С население от около 3000 души, градът е имал неочаквано сложно устройство с обществена баня, сграда на пазара, поне 60 големи къщи и правоъгълен храм с колони близо до градската южна порта. Близо до северната порта е намерен и уникален обществен паметник, заобиколен с колони от три страни и голям открит площад с размери 40 на 90 м. Фалерий Нови има и мрежа от водопроводи под жилищните сгради, а не само по дължината на улиците, което показва координирано градско планиране. Екипът учени от университетите в Кеймбридж и Гент са разкрили и път, обикалящ покрайнините на града, който вероятно е бил използван за религиозни процесии и едва ли би бил открит само чрез разкопки.

Едно забележително откритие е местоположението на градската водопреносна система. Вместо да следва мрежата от улици, радарът показва, че тя е разположена под сградите, преди да бъдат построени, предполагайки, че градът е бил подробно планиран „по начин, който е познат днес, но не очаквате да го видите през трети век пр.н.е.“. Друга изненада е пътят, обикалящ града, по чието протежение са били разположени религиозно значими сгради като монумента край северната порта, съдържащ две по-малки сгради с ниши за статуи или фонтани. Докато значението и функцията на сградата засега остават загадка, тъй като няма еквивалент в Римската империя, Милет смята, че тя може да показва религиозните и културни практики на фалиските, които са населявали тази част на Италия, преди да бъде завладяна от Рим. „Една от големите дискусии за Римската империя е начинът, по който са функционирали отделните местни общности, и как са взаимодействали със структурите на имперската власт. Това, което виждаме във Фалерий, с този религиозен елемент около града, вероятно е продукт на местната фалисканска идентичност. Виждаме елементи от техните религиозни практики, пресъздадени в рамките на римската култура.“

Източник: www.dnevnik.bg

Посещения: 110

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!