BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов: Ако сега се затегнат мерките ще се внесе паника

Тече европейски съвет, той е подготвителен за юли месец, вече се надяваме да имаме съвет в Брюксел, който в плана за възстановяване и финансовата рамка да бъде гласувана, така че, ще ме извините, но после ще се кача горе. Половината от държави вече са се изказали, така че, знаеме, че коронавирусът продължава да тормози Европа в най-големите размери, които можем да си представим, и не вече само здравето, но финансите, икономиката а и виждате, че САЩ минаха това което имат като жертви през войнат, но ние когато първи отхлабихме мерките знаехме прекрасно какво ще се случи. Това каза министър-председателят на брифинг в МС, след като проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов, на която са обсъдили ситуацията с разпространението на коронавируса.

„Винаги съм се водел когато взимам крайните решения от това, че вируса в момента е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и не на последно место с медикаменти, които повтарям към днешна дата дават някакви резултати, посочи Борисов.

„Ваксини, лекарство за коронавирус-няма“, подчерта премиерът и обясни, че са заделени милиарди от страна на ЕС за производство на 400 млн. ваксини в момента в който се появи такава за всеки, който желае европейски гражданин да може да бъде ваксиниран.

Д-р Ангелов поясни, че разполагаме с достатъчно количества антимикробни препарати, азитромицин и всички останали антибиотици. Разполагаме с достатъчно количества антиретровирусна терапия, това са медикаменти които се използват за лечението на хив-инфекция и допълни, че разполагаме и с достатъчно количества медикаменти, които лекуват и други вирусни инфекции, камифлу, дексаметазон, достатъчно медикаменти за лечение на цитокинова буря, това е най-тежкото усложнение при тези пациенти и не на последно място достатъчно количества лични предпазни средства.

„Освен това многократно умоляваме за спазване на така наречените 3 де-дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, никога не сме казвали корона чао, както някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила“, каза премиера Борисов и добави още: „към днешна дата не считам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосвате, защото многократно много повече се е увеличил броя на излекуваните, хората с антитела, по-леко минава вируса и имаме цялата подготовка-облекла, маски, лекарства за хората на първа линия. Над 20 млн. повече се заплаща на медицинския персонал. Разпоредил съм се до до август, до септември, до когато е необходимо да се продължи да се плаща на болниците, така че, по никакъв начин не бих призовал към по-строги мерки, а точно обратното по-дисциплинирани мерки. Сервитьора с маска, дистанция в заведенията и където има повече хора да се направят по-разширено. Млади хора спортисти, сега точно в момента ми докладват, за Симо Щерев за сина му, че е зле, да ама по-няколко седмици стоят вкъщи не се лекуват не ходят до лечебно заведения, според премиера проблема е, че не се търси лекарска помощ на време. 240 души в момента е капацитета на болниците, което е достатъчно по думите на Борисов.

„Продължаваме да се борим за финансовата рамка да имаме повече пари за България за преодоляване на кризата и другите грипове да идват ще се бъркат симптомите за това към днешната дата считам, че дисциплината, но мерките ни показват, че са били правилни и когато са се спазвали строгите мерки, за това имахме малко заболели и малко починали, когато ги разхлабиме мерките, резултатите веднага се повишават, но не са така критични или опасни според докторите ни“, заяви министър-председателят.

Според него ако сега се затегнат мерките ще се внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 105

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!