BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Важна информация за сметките за тока по време на извънредното положение

Важна информация за сметките за тока по време на извънредното положение

10-дневният срок, в който битовите потребители могат да разсрочват сметките си за ток, ще бъде удвоен.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг, на който бяха представени предприетите мерки от страна на трите ЕРП-та по време на извънредното положение в страната, въведено във връзка с COVID-19, предаде Novini.bg.
Припомняме, че от БСП предложиха мораториум за плащане на сметки в извънредното положение. Министър Петкова коментира предложението с думите: „Това е едно доста опасно, рисково предложение. Можем да стигнем в ситуация, в която популизмът да стане стане по-страшен от вируса“.
От страна и на правителството и на бизнеса, са подготвени мерки, за да се удължат сроковете за плащане на сметките, като се прави разсрочване. Срокът по общите условия, които имат електроразпределителните дружества за възможността за разсрочване на определени плащания е 10-дневен. Но да се говори за преустаноявавне на плащанията, това е много рискова стъопка, която ще доведе до голямо напрежение по цялата верига и до една междуфирмена задлъжнялост, от която много трудно ще излезем. Ако се допусне това, до месец-два битовите потребители ще имат да плащат не една, а 2-3 сметки, което ще ги затрудни много повече, заяви енергийният министър.
Набелязани са някои важни категории.
Първата и най-важна – осигуряване на непрекъсваемостта на снабдяването с електрическа енергия. Всяко от трите ЕРП-та прекратява всички дейности по рехабилитация, с изключение на възстановяването на електричеството при спиране, обясни Петкова. Тя съобщи, че от днес стартира и проверка във всички болници, за да се провери как функционират трафопостовете в лечебните заведения, които трябва да осигуряват алтернативно електрозахранване при спиране на тока.

Колегите от трите ЕРП-та ще стимулират това разплащанията и всички въпроси, които възникват, да се осъществяват онлайн. На сайта на всяко едно от ЕРП-тата за това има посочен имейл. Това ще помогне да се избегнат преките заплащания и струпването на много хора на едно място. За по-възрастните хора се създава организация, при която в центровете да влизат такъв брой клиенти, колкото са гишетата. В тези помещения са предприети са явсички мерки, свързани с дезинфекцията, заяви още Теменужка Петкова.
Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 206

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!