BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Дунавци честват празника на града (Снимки)

В празничния ден бе открит официално и Международният фолклорен фестивал „Дунавци пее и танцува“. Превърналото се в традиция събитие се организира за седма поредна година. Гости на празника бяха заместник-кметът на Община Видин по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев и секретарят на Общината Валери Димитров.
„Искам да поднеса поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, както и от свое име и от името на цялото общинско ръководство. Пожелавам здраве, щастие и късмет на всички жители на град Дунавци и на техните семейства. Надявам се да продължите тази традиция, тъй като настоящият празник е символ на обединението и си заслужава да бъде честван“, каза секретарят на Общината по време на тържественото откриване. След което връчи на кмета на Дунавци Димо Скорчев поздравителен адрес от видинския кмет д-р Цветан Ценков.
В приветствието си кметът на населеното място отбеляза, че днешният празник е свързан с обединяването на селата Видбол и Гурково преди 65 години. „Опитахме се да докажем, че можем да бъдем заедно. И ние сме заедно винаги – и в трудни, и в хубави моменти,“ заяви кметът Скорчев, като пожела още много весели поводи занапред, които да събират заедно жителите на Дунавци.
Преди старта на фолклорната програма, музикален поздрав поднесоха деца от Основно училище „Христо Ботев“ в града, след което се състоя традиционното дефиле на участниците във фестивала. Първи на сцената излязоха съставите на домакините – певческа група „Росен здравец“ и фолклорен състав „Дунавска шевица“ към читалище „Феникс-2020“.
Заради епидемичната обстановка в страната, тази година фестивалът се провежда само в един ден. Въпреки това жителите и гостите на Дунавци ще имат възможност да се насладят на изпълненията на над 25 състава и индивидуални изпълнители както от Община Видин, така и от съседни общини и области. Ансамбъл „Хора Деснацъулуи“ към Културен дом „Адриан Паунеску“, село Бърка ще представи богатството на румънския фолклор. Вечерта ще завърши с концерт на оркестър „Видин“, а на площада пред кметството в Дунавци ще се извият кръшни хора.


Екип Видин Вест

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!