BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Климатици „грейнаха“ на фасадата на музей „Конака“ във Видин (Новините на Видин Вест ТВ)

Климатици „грейнаха“ на фасадата на музей „Конака“ във Видин (Новините на Видин Вест ТВ)

Модерните отоплителни съоръжения, на фона на паметника на културата предизвика гнева на видинчани.

От Община Видин отговориха:
Сградата на музей „Конака“ е публична общинска собственост, която е дадена за управление на Регионален исторически музей-Видин през 1956г. До 1989 г. тя се отоплява с парно на нафта от Промкомбинат „Мико Нинов“ заедно с гимназията. След 1990 г. отоплението се извършва само с ел. уреди, но ел. системата не отговаря на новите мощности. В сградата работят шестима служители при температура 9 градуса през зимата. Липсата на отопление предизвиква увеличаване на влагата, което е вредно и за движимите културни ценности. Последният ремонт на „Конака“ е реализиран през периода 1975-76г.
Средствата за закупруване на криматиците са от бюджета на музея.
Община Видин има проект за цялостна реконструкция, консервация и реставрация на сградата по програма „Региони в растеж“, който беше и публично обсъждан с гражданството. Условието на програмата обаче изискваше съфинансиране в рамките на 30 % , т.е. около 300 000 лева. Всичко това наложи поставянето на климатици до реализирането на цялостния проект за консервация и реставрация. Те не рушат целостта на сградата и ще бъдат затворени с декоративни решетки, както в замъка „Баба Вида“ по реализиран проект.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ЕМИСИЯ:

ВОДЕЩ:КАЛИН ИВАНОВ
РЕПОРТЕР: КАМЕЛИЯ КОЛОВА, БОРЯНА БОРИСЛАВОВА
ОПЕРАТОР: ЕМИЛ ИВАНОВ
В ПРЕДАВАНЕТО СА ИЗПОЛЗВАНИ КАДРИ НА: NOVINI.BG И NEWS.BG

Посещения: 263

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!