BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Красимир Янков: Само НС може да обяви извънредна епидемична обстановка и извънредно положение

Красимир Янков: Само НС може да обяви извънредна епидемична обстановка и извънредно положение

В република с парламентарно управление обявяването на извънредна епидемична обстановка е както обявяването на извънредно положение и това може да го реши само Народното събрание. Конституцията постановява, че ограничаването на основните права може да стане само при извънредно положение и със закон за определен период от време.“ Това заяви в Народното събрание по време на разглеждането на второ четене на промените в Закона за здравето, народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков.

Той обясни, че въвеждането на извънредно положение се обявява с акт на Народното събрание и това е регламентирано в основния закон. Освен това обърна внимание, че ограничаване на права на българските граждани не е имало преди 13 март т.г., когато беше обявено извънредно положение.

Депутатът от левицата каза още, че само допреди дни функциониращият щаб (НОЩ) е изпълнявал своите функции с правомощия, които са предоставени от министър-председателя Бойко Борисов. По думите му, макар в състава на НОЩ да влизаха светила от медицината, легитимността му е спорна, защото не отговаря на приетия през 2006 г. конкретен модел за управление на пандемична криза в Националния план на Република България при готовност при грипна пандемия.

„Тази кризисна обстановка ви даде основание и за други опити за погазване на законови уредби и конституционни права, като начина на контрол и проследяване на граждани. Сега, с промените в този закон се опитвате напълно да игнорирате демократичната обществена регулация, гарантирана от Конституцията на България“, категоричен беше Красимир Янков.

Той се обърна към управляващите, че налагането на волята им по силата на парламентарното им мнозинство, не им дава основание да се възползват, като прокарват решения срещу интереса на гражданите, които са им дали доверието си.

„Българските избиратели имат един върховен гарант за правата си и това е нашата Конституция. Призовавам ви да я спазвате стриктно!“, заключи народният представител от БСП.

Източник:NOVAPRESS.BG

Посещения: 132

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!