BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 200 души заразени с коронавирус у нас

Над 200 души заразени с коронавирус у нас

11 нови случая за изминалото денонощие и общо установените заразени с коронавирус у нас са 201. От новите случаи един пациент е доказан в Дупница и двама са от Пазарджик, които са семейство.

В Добрич има един, който е контактно лице на заразен и в София са констатирани седем нови случая. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия, предаде Novini.bg.

Ще направим предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка болница в България в срок от три дни да предостави обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус, добави той.

Пета градска болница е отворена. Карантината при болниците е времето за провеждане на дезинфекция на болницата. Това е време за отделяне на пациента и персонала, с който е контактувал той. Трябва всяка болница да има обособени отделения и реанимационни легла за случаи с коронавирус, посочи ген. Мутафчийски.

Мерките, които въведе Гърция, включват представяне на една бележка, която удостоверява къде отиваш. Този вариант е допустим за България, особено ако имаме скок на заразените. Тук сме направили такъв вариант за движение между отделните населени места, добави той.

Той припомни, че до момента симптомите за които се знае са: температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство за натиск в гърдите и при около 10% от случаите диария. За промяна на вкуса и обонянието никъде не се съобщава. Няма определени индикации като температура, за да отиде човек да се изследва.

Когато човек се чувства с такава симптоматика, каквато е посочена, той се обажда на лекаря си и получава инструкции как да се лекува. Ако има тежко чувство за натиск в гърдите и 38 и повече градуса температура, трябва да се настани за лечение в болница, каза ген. Мутафчийски.
36 са хоспитализираните пациенти до момента.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че все още не е насрочена среща на кризисния щаб със Светия синод.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!