BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правната комисия не прие ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

Правната комисия не прие ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

С 11 гласа „за“, 9 „против и 1 „въздържал се“ депутатите от ресорната комисия подкрепиха отново приемането на промените в изборното законодателство.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата.

Президентът възрази още срещу възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

От БСП подкрепиха напълно мотивите на президента, предаде dariknwqs.bg.
Според Христиан Митев от „Обединени патриоти“ ветото на президента има политически подтекст и не е правно издържано.

Той подчерта, че е спазена препоръката на Венецианската комисия да не се променя изборното законодателство 6 месеца преди редовните избори.

Хамад Хамид от ДПС посочи, че от движението подкрепят ветото на президента и отбеляза, че сега на практика се отхвърлят предложения на ДПС, а именно – гласуването на избори да е изцяло машинно.

Шефката на правната комисия Анна Александрова пък защити предложението за смесен начин на гласуване, като отбеляза, че някои от избирателите и на управляващите, и на опозицията, не желаят да гласуват машинно.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 14

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!