BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата следи за нарушаване на карантина и стартира проверки за спекула с продукти от първа необходимост, защитни изделия и лекарства (ВИДЕО)

Прокуратурата следи за нарушаване на карантина и стартира проверки за спекула с продукти от първа необходимост, защитни изделия и лекарства (ВИДЕО)

Главният прокурор Иван Гешев обсъди мерките срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 с ръководителя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На срещата бе обсъдено взаимодействието между институциите, с оглед спазване на мерките по време на въведеното с решение на Народното събрание извънредно положение до 13 април 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е създадена организация по противодействие на престъпленията, свързани с обявеното извънредно положение, а прокуратурата ще продължи да изпълнява своите задължения по закон.

Приоритетно ще се работи срещу отклоняването на лица от наложената им карантина, както и стартират проверки за спекула с продукти от първа необходимост, защитни изделия и лекарства.

Акцент в работата на правоохранителните органи ще е борбата с телефонни и други видове измами, свързани с разпространението на коронавируса.
Върховната административна прокуратура осъществява постоянен контрол върху държавните органи, от които зависи животът и здравето на хората. „Ние сме народ, който е минал през много изпитания – войни, глад, болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата. И с полагане на всички усилия от всички държавни органи, включително и на прокуратурата“, каза Иван Гешев като подчерта, че институцията продължава да работи.

От своя страна, проф. Венцислав Мутафчийски благодари за получената подкрепа от ръководството на прокуратурата. „От нашата работа за толкова кратък период в Оперативния щаб, всички разбрахме, че ние не можем да се справим сами с много от проблемите и че трябва да бъде въвлечена държавата“, обясни проф. Мутафчийски, който потвърди нуждата от по-сериозни мерки, свързани с недопускане възможността лица, които са поставени под временна карантина да се отклоняват от нея.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов декларира, че съставът на министерството е в пълна мобилизация. Иванов призова да не се разпространяват фалшиви новини, свързани с епидемията, като така се ангажира полицейски ресурс, който би могъл да бъде нужен за осигуряването на помощ на граждани в нужда.

Главният прокурор Иван Гешев отправи благодарност към българските лекари, здравни работници, служителите на МВР и другите държавни органи, доброволците, които в труден момент са ангажирани с противодействието на разпространението на COVID-19.
Иван Гешев коментира още, че като гражданин очаква по-радикални мерки и действия от изпълнителната и законодателната власти, в това число спешни законодателни промени, подобни на тези предприети от редица държави, които подобно на България изпитват затруднения с разпространението на коронавируса.

ВИДЕО:ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 24

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!