BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, текстовете за ограничаване на спекулата, както и липсата на адекватна мерки за подкрепа на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, предупреди Румен Радев.

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки. Той припомни, че е призовал за цялостен подход, който да преодолее дефицитите в правната уредба, особено в посока за съвместни усилия на всички институции.
Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции.

Опасност има и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие и инакомислие, опасност от налагане на автоцензура, а въведените в извънредния закон мерки оставали валидни и след извънредното положение.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, смята президентът.

Уредбата на мерките при извънредно положение следва да е съобразена с международните договори, по които Република България е страна, подчерта Радев и изреди релевантни норми и стандарти. Текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ според Радев е общо и неясно формулиран. Липсва конкретен критерий за определяне на една информация като „невярна“, а това дава широки дискреционни права на преценка на правоохранителните органи, което ще има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване и разпространение на информация и се отварят широко вратите и за сплашване и тормоз от страна на органите на властта.

В света протичали две кризи, обясни държавният глава. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, предупреди президентът.

Румен Радев акцентира върху това, че другите държави предприемат мерки за подпомагане на бедните и уязвими групи. Той осъзнава факта, че възможностите на бюджета ни са малко, но пък подчерта, че нуждите ни са по-големи.

Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки. Битката със спекулата пък по начина, по който е гласувана, възпрепятствала вноса на лекарства и други продукти от първа необходимост, както и нарушава и правилата за свободно движение на стоки в рамките на Единния европейски пазар.

Законът не дава легална дефиниция на понятието „необосновано високи цени“. Липсва и нормативна основа за разграничаване по отношение на стоките и услугите, а подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол.

Свободата на стопанска инициатива е прокламирана и в чл. 16 на Хартата на основните права на Европейския съюз, а според практиката на Съда на ЕС, правото на свободна стопанска инициатива включва свобода на договаряне и свобода на конкуренция. То може да бъде ограничавано „при спазване на принципа на пропорционалност“ и само доколкото ограниченията са необходими и защитават правата и свободите на други хора.

Текстовете в Закона за извънредното положение не кореспондират с чл. 19, ал. 1 на Конституцията.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, е мнението на държавния глава. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, настоя той.

Налаганите мерки били, по неговата оценка, крайно рестриктивни и засилват напрежението.

Радев е недоволен и от вменените правомощия на военните.По отношение на армията държавният глава критикува това, че в закона се пренебрегвала ролята на върховния главнокомандващ.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!