BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Училищата във Видин откриха новата учебна година (Видео)

За поредна година в най-старото видинско училище – „Цар Симеон Велики“, тържествено откриха новата учебна година.

„Уважаеми гости и преподаватели, скъпи ученици и родители, днес е 15 септември! Ден, който всички ние бързаме да посрещнем с цветя в ръцете и трепетно очакване в душите, и така всяка есен. Днес е денят, в който празнуваме. Днес празнуваме началото на нещо ново и вълнуващо. Всяка година прекрачваме прага на храма на духовността със светъл и жаден поглед, приласкани от тайнствената сила на знанието“, с тези думи възпитаници на СУ „Цар Симеон Велики“ откриха тържеството.

Гости на празника бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, началник на РУО – Видин Веселка Асенова, председателят на Обществения съвет на училището Александър Русев, родители, ученици.

Кметът на общината отправи поздрав към учениците за новата учебна година:

„Скъпи първокласници и ученици, уважаеми родители и съграждани. Днес е най-хубавият празник за българското образование, след 24 май. Днес ще стартираме най-великото състезание на познанието. Това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление в условия на извънредна ситуация, ще трябва да се борят за познанието. Попътен вятър, успех, късмет и много здраве на нашите деца, които винаги в световен мащаб са представяли България по най-достойния начин“, каза д-р Ценков.

Кметът отбеляза, че днес СУ „Цар Симеон Велики“, което има 138-годишна история, заема своето достойно място сред най-модерните училища не само в България, но и Европа, благодарение на проекта за обновяване на учебното заведение, който беше изпълнен. „Това е училището, което наистина аз лично вярвам и смятам, че е едно от най-хубавите в Европа“, сподели д-р Ценков.

Началникът на РУО – Видин Веселка Асенова се обърна към родителите с призив да подкрепят своите деца и да им дават пример, като ги научат да бъдат добри и достойни хора. След което тя отправи поздрав и към учениците: „Уважаеми ученици, уважаеми първокласници, които за пръв път прекрачвате прага на родното училище, мечтайте, дерзайте и ще сбъднете мечтите си! Уважаеми дванадесетокласници, помнете родния град и знайте, че няма значение къде сте учили, когато сте упорити, ще постигнете мечтите си! Честита нова учебна година“.

След приветствията на официалните гости, първокласнички Виктория и Илона изнесоха празничен рецитал.

На финала на церемонията отправи приветствие и директорът на учебното заведение Венцислав Станев.

„На прага сме на нова учебна година, която вероятно ще бъде интересна и изпълнена с предизвикателства. Налага се да правим избор –здраве или образование. Избираме и двете, защото и двете са важни. За щастие имаме съгласие, започваме и надявам се, ще продължим и завършим при условията на реално присъствено обучение в училище. Ще подкрепяме нашите ученици, ще ги насърчаваме, защото те трябва да преследват своите цели и да постигат своите мечти“, каза директорът на училището.

Водосвет за здраве и успех през новата учебна година отслужи архимандрит Самуил.

Тази учебна година започва в една по-различна обстановка в условията на Covid-19. Въпреки това учениците се вълнуват, че след електронното обучение сега започват новата учебна година присъствено.

„Вълнението е доста голямо, защото училището ни е обновено, станало е много хубаво, а и като не сме били горе-долу от една година на училище, сега като почнем в присъствена форма, ще е хубаво“, сподели дванадесетокласникът и водещ на тържественото откриване на учебната година Петър Димитров. Макар да разказа, че за него електронното обучение е минало добре, след периода на привикване, разбира се, дванадесетокласникът сподели, че се радва, че учебната година започва присъствено. И не се притеснява от мерките, които трябва да се спазват. „Аз лично не се притеснявам, според мен ще премине добре. Ще си спазваме всички мерки, които са за маски и така“, обясни Петър.

Ето какво каза и родител за това има ли притеснение заради започването на учебната година в условията на Covid-19: „Притеснение, че има, има, но все пак това е един празник – както за децата така и за родителите“, сподели Веселка, за която дистанционното обучение е било изключително труден период, тъй като един от родителите винаги е бил ангажиран при ученето. Майката каза, че се радва, че детето й започва училище присъствено и сподели своите надежди: „И се надяваме всичко да отшуми, без вируси, без никаква пандемия, надяваме се“, каза Веселка.

А преподавателката Вили Маринова отправи пожелание към своите колеги и ученици по случай старта на новата учебна година: „За колегите ни, за учениците да е успешна! И най-вече да са ни здрави всичките деца, а и ние, учителите, за да ги учим“.

Удари и първия звънец, с трепет първокласниците пристъпиха към пътя на учението.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 74

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!