BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАБХ и МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с храни в софийска област (Снимки)

БАБХ и МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с храни в софийска област (Снимки)

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и органите на МВР установиха животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

В Агенцията по храните е постъпил сигнал за нерегламентирано клане на животни и търговия с хранителни продукти. Незабавно е уведомена местната полиция и е извършена проверка на място.
Установено е, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. Инспекторите са констатирали нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като биологично произведени продукти, за клиенти след предварителна заявка, за което БАБХ официално ще уведоми ГДБОП.

При проверка на етикетирането на произведените храни е установено, че собственикът е използвал освен собствени етикети като земеделски производител, също и такива на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните.

Насочени за унищожаване са намерените 780 кг месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени колбаси, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мас.

По отношение на здравеопазване на животните също са констатирани нарушения. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар, в свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност, допълват от БАБХ.

За констатираните нарушения са издадени два акта за административно нарушение и Разпореждане за унищожаване на намерените суровини и храни. Животните в обекта са поставени под възбрана и са взети кръвни проби за изследване за Африканска чума по свинете.

Снимки:БАБХ

ЕКЕИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 95

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!