BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия

Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия.

Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините.

Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат в резерва на фонда.

След оживени дебати вчера и парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри законопроекта, предложен от Министерския съвет. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, от БСП и ДПС гласуваха „въздържал се“, съобщи БНР.

При обсъжданията бяха поставени редица въпроси.

Един от проблемите с втората пенсия може да бъде открит в становище на Комисията за финансов надзор. В него банковият регулатор предупреждава, че има неясноти във формулировката на редица текстове, както и по механизма за осъвременяване на втората пенсия.

Редица НПО също реагираха, че в проектозакона има много положителни елементи, но е нужно детайлно разписване на текстовете между първо и второ четене.

Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено.

Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране. Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 17

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!