BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във Видин отменят хвърлянето на Богоявленския кръст и литийното шествие заради пандемията

Във Видин отменят хвърлянето на Богоявленския кръст и литийното шествие заради пандемията

Тази година няма да се състои традиционното литийно шествие, което се организира съвместно от Община Видин и Видинска света митрополия по повод Богоявление (Йордановден), както и ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на общината. Решението за това е на Областния кризисен щаб и е взето с оглед на епидемичната обстановка.

Хиляди празнуват на Йордановден и Ивановден в Община Видин

Общо 344 жители на Общината носят името Йордан. Най-възрастният е роден през 1929 година и е от село Слана бара, а най-малкият – през 2019 година и е жител на град Видин. На 6 януари празник имат и 201 жени с името Йорданка – най-възрастната от тях е на 95 години, а най-малката е само на 5 месеца.

Богоявление е един от най-тачените празници в православния календар и ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според евангелието на Матей, в момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника.

Ден по-късно отбелязваме друг голям християнски празник – Ивановден. На 7 януари празнуват 1103 жители на Община Видин с името Иван, като най-възрастният е роден през 1924 година, а най-малкият е на три месеца. Дамите, носещи името Иванка, са 481, а Ивана са кръстени 54.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 212

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!