BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Монтана отвориха депо за опасни и едри отпадъци от домакинствата

В Монтана отвориха депо за опасни и едри отпадъци от домакинствата

В Монтана днес бе открито модерно депо за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, съобщиха от пресслужбата на областния град.
Депото е с капацитет от 128 тона годишно и е разположено в началото на улица Диана, успоредна на стария околовръстен път на града в района на бензиностанция.
Водосвет за отварянето на новото екосъоръжение, отслужиха отец Николай и отец Емил от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монана.
„Строихме това депо в продължение на няколко години, заяви през журналисти кметът на Монтана Златко Живков. Инвестирахме в него 3,5 милиона лева от отчисленията, които общината плаща на държавата за всеки тон депониран отпадък”, уточни той. В изявлението си кметът припомни направеното в областта на опазване на околната среда през годините, което изцяло е променило Монтана.
„Благодарение на градската пречиствателна станция река Огоста е с чисти води и зарибена с пъстърва”, заяви Живков.
След няколко месеца ще бъде открита и компостиращата инсталация в Монтана, с което общината ще има всички съвременни компоненти за разделно събиране на отпадъци. В новото депо могат да бъдат изхвърляни 23 вида от тях. Това са опаковки от опасни вещества, излезли от употреба гуми, маслени филтри, спирачни и антифризни течности, фотографски химични вещества и смеси, пестициди, флуоресцентни тръби и други отпадъци съдържащи живак, излязло от употреба оборудване, съдържащо хлорофлуоровъглеводороди, бои, мастила, лепила, смоли, перилни и почистващи, смеси, лекарствени продукти, батерии, акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, мебели и други обемни предмети от бита. След събирането им в депото те ще бъдат предавани на лицензирани фирми за безопасно унищожаване.
По график в 10 точки на града ще бъде изпращан специализиран автомобил за транспортиране на опасните отпадъци, донесени от хората.

Екип:Видин Вест

Посещения: 10

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!