BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дисулфирам и Нератиниб изследвани за евентуално лечение и на COVID-19

Химици от Университета по икономика и Института по органична химия „Зелински“ прилагат метода на молекулното моделиране, чрез който откриват, че две популярни лекарства могат да бъдат ефективни и в борбата с SARS-CoV-2. Става въпрос за Дисулфирам (disulfiram), използван за лечение на алкохолизъм, и Нератиниб (neratinib) – експериментален медикамент при лечение на рак на гърдата.

Резултатите от изследването им бяха публикувани преди броени дни, на 4 август 2020, в специализираното списание „Mendeleev Communications“.

В потенциалното лечение срещу коронавирус трябва да се включат структурните елементи на вируса, които са по-малко податливи на мутация. Ако лекарството е ефективно за променящ се елемент или характеристика на вирусната молекула, то ще спре да действа в момента, в който той мутира. За устойчива и по-трудно променяща се счита протеазата M pro (вид протеини) на вируса  SARS-CoV-2.

Освен че е устойчива на мутации, M pro играе важна роля и при репликацията на вируса, което означава, че неговото инхибиране (тоест блокирането на функцията му) може да забави и дори напълно да спре разпространението му в организма.

Докинг техника при откриване на ефикасно лекарство срещу коронавирус
Докингът е популярен и сравнително опростен метод за моделиране позите на свързване между протеините и техните лиганди. Той се прилага основно в лекарствения дизайн. В конкретния случай лиганд е определено лекарство, а втората молекула играе ролята на рецептор (или активна страна) на протеина M pro, който се изследва. Ефективният медикамент се свързва с активната страна посредством ковалентно свързване, което нарушава функцията на ензима или направо го разрушава. За съжаление класическата докинг техника не може да се приложи при SARS-CoV-2.

За да се справи с този проблем, изследователският екип решава да използва  „on-top“ докинг – метод, до който стигат малко преди избухването на пандемията.

Игор Свитанко, автор на публикацията и професор в институт „Зелински“, споделя: „Решихме да не се фокусираме върху активната страна, за която стана дума по-горе, а да изследваме цялата повърхност на протеина M pro, като включваме различни медикаменти. Разчитахме на това, че сложните изчислителни техники накрая ще ни възнаградят с полезни за целта „докинги“. Учените използват пространствения модел на SARS-CoV-2 Mpro, създаден през януари 2020.

Потенциалните медикаменти са избрани от базата данни на лекарствата, одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Самите алгоритми, включени в моделирането, са разработени от химиците.

Данните от молекулното моделиране разкриват, че лекарства, съдържащи сяра, са с необичайно ефективен лиганд в активния център на протеазата M pro на вируса SARS-CoV-2, но само дисулфирам 4 успява да се свърже стабилно.

Дисулфирам
Въпросният медикамент се предписва най-вече за лечение на алкохолизъм. Дисулфирам се бори с коронавируса SARS-CoV-2 по два начина. Както по-рано демонстрираха учени с инвитро процедура върху два коронавируса – SARS и MERS, дисулфирам е ковалентен инхибитор. Като допълнение, той атакува някои симптоми на COVID-19 като например намаленото количество от изключително важния антиоксидант глутатион. Неговият недостиг изостря и задълбочава сериозно проявите на болестта.

Нератиниб
Руският екип е първият, който насочва вниманието и към още един медикамент – нератиниб, тирозин киназен инхибитор. Химиците смятат, че той също може да се окаже ефективен в борбата с вируса SARS-CoV-2. През 2017 година лекарството беше одобрено като експериментално при лечение на рак.
Моделирането показва, че и двата потенциални инхибитора на M pro протеазата на коронавируса най-вероятно са ковалентни. Например, дисулфирам може да блокира ензимната дейност на M pro, докато свързването на нератиниб подсказва, че е възможно ковалентно взаимодействие, подобно на това при ковалентните пептидни инхибитори.

Тестовете са проведени на 27 юли 2020 в сертифицираната американска лаборатория „Reaction Biology Corp.“. Резултатите от тях са в полза на дисулфирам, който наистина инхибира проетина M, докато второто вещество – нератиниб, също проявява активност, но не достатъчна, за да се използва за клинични цели. Плановете на екипа за остатъка от 2020 и 2021 включва молекулно моделиране за лечение на болести, които застрашават сериозно здравето на хората, но все още не са силно разпространени.

Източник: National Research University/Mendeleev Communications/Pixabay

Посещения: 44

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!