BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за валежи във Видин, Враца, Монтана и още 3 области, идва сняг

Жълт код за значителни валежи от дъжд е в сила днес за 6 области у нас. Това са София, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.

В Стара планина и по проходите валежът ще е смесен – от дъжд и сняг. Ще има и поледици.

Време е динамично, особено в планините, като до понеделник през страната ще преминат две средиземноморски циклона с доста валежи, силни ветрове във високите части и значителни изменения в температурите.

Още днес новата снежна покривка ще е около 10 – 15 сантиметра. Най-много сняг ще вали в Рила и ще натрупа поне 20 сантиметра, информира БНР.

В събота сутринта валежите ще продължават, като след 10 часа ще се изместват на изток и ще вали само над Родопите и Източна България. До обяд въздушната маса остава топла, но нулевата изотерма ще се спуска до 1800-1900 метра надморска височина. Вятърът ще отслабва, като във високите части на планините ще бъде около 8-12м/с от югозапад, а на около 2000 метра – до 4-6м/с от северозапад, гласи планинската метеопрогноза на Avalanche.bg, цитирана от БГНЕС.

В късния следобед на 9 януари вятърът ще се променя от изток-североизток и ще започват нови валежи и ще застудява значително с отрицателни температури над 600-900 метра надморска височина и над 1200-1400 метра в Югозападна и Южна България, където ще е по-топло и с югозападен вятър. Валежите от сняг в планините ще са значителни, като снежна покривка ще има и в София. Валежите ще продължат и през нощта.

В неделя сутринта се очаква нови 15 – 20 сантиметра сняг от валежите през нощта в Рила, Пирин и западна Стара Планина. За София се очаква около 5 – 8 сантиметра нова снежна покривка.

Вятърът в ниските части ще бъде от изток-югоизток – 3 – 5м/с, а над 2000 метра от югозапад – 10-12м/с.

Цялата следваща седмица ще остане влажно със условия за дъжд и сняг в планините.

В понеделник, 11 януари, ще остане топло, а във вторник започва нахлуването на по-студена въздушна маса с отрицателни температури над 1400 – 1700 метра надморска височина. По значителни валежи ще има следващия четвъртък и петък (14-15 януари) и отново ще има силен вятър от запад със пориви над 10 м/с.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!