BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иновативни подходи в работата на Регионалната библиотека в Монтана през 2020 година

През 2020 година Регионална библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана беше изправена пред предизвикателството да работи в условията на пандемията от COVID-19. Тези обстоятелства дадоха стимул на екипа да реализира много от дейностите си с помощта на съвременните информационни и комуникационни технологии.

В периода на ограничения връзката с потребителите се осъществяваше чрез Facebook страницата на библиотеката, канал в Youtube, сайта на библиотеката и платформата Zoom. Читателите можеха да ползват модула за онлайн обслужване „Моята библиотека“ за презапис на книги, заявка за резервации на книги и други.
Чрез услугата „Попитай библиотекаря“ бе предоставяна справочна информация по e-mail на ученици и студенти, в помощ на учебния процес.

Във времето на пандемия и социална изолация, библиотеката са посетили 15 135 читатели, а раздадената литература е 51 590 тома. Новорегистрираните читатели са 2211, което е с 20 % по-малко от предходната година. С 38 % са се увеличили виртуалните потребители, които са ползвали информационните ресурси на библиотеката чрез интернет.
През 2020 г. във фонда на библиотеката са постъпили 3932 бр. нови библиотечни материали на стойност около 52 000 лв.
РБ „Гео Милев“ приключи годината с фонд от 185 215 библиотечни документи от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация.
Екипът на РБ „Гео Милев“ прие предизвикателството COVID-19, като възможност за работа по проекти.
След м. март, културната и образователна дейност на библиотеката, премина изцяло във виртуалното пространство. С помощта на новите технологии, екипът разработи съвременни продукти за онлайн връзка с потребителите: тематични мултимедийни презентации, литературни четения, изложби, викторини, онлайн представяне.
По време на извънредното положение, от 13 март до 13 май, достъпът на читатели в сградата беше изцяло преустановен. Библиотечните специалисти работеха дистанционно от дома или на място, при спазване на всички противоепидемични изисквания, а срокът за връщане на заетите книги автоматично се удължи.
След извънредното положение беше създадена организация за недопускане струпването на хора в читалните зали, задължително ползване на защитна предпазна маска, спазване на физическа дистанция, карантиниране за 72 часа на върнатите книги и дезинфекция на гишетата след всеки посетител.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!