BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Видин даде наградата на СУ „Цар Симеон Велики“ от конкурса „Сграда на годината 2020“ за съхранение в училището(Снимки)

Кметът на Видин даде наградата на СУ „Цар Симеон Велики“ от конкурса „Сграда на годината 2020“ за съхранение в училището(Снимки)

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова посетиха днес учебното заведение, за да предоставят наградата от националния конкурс „Сграда на годината 2020“ за обект „Консервация, реставрация и експониране на сградата на „СУ Цар Симеон Велики“, връчена в категория „Социална инфраструктура – сгради образование”.

На срещата присъстваха началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, изпълняващият длъжността директор на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова, съпругата и двете дъщери на дългогодишния директор на училището Венцислав Станев, който вече не е между нас.
„Позволете ми да връча на екипа на гимназията и посмъртно на най-заслужилия човек, който три мандата назад стартира проекта за реновиране на сградата – Венци Станев. Искам този приз да краси училището и да ни напомня за него, за огромния му авторитет и огромното му желание една от първите пет построени гимназии в България да се реновира. Посвещавам тази награда на него“ – заяви д-р Ценков. Той допълни, че Общината е кандидатствала в националния конкурс за първи път с обект за устойчивата градска среда и с още две сгради, като изрази убеждението си, че Видин все повече ще влиза в полезрението на България и на Европа. След това той връчи приза на ръководството на училището и на семейството на Венцислав Станев, съобщават от пресцентъра на общината. „За Венци училището беше дом. Той наистина вгради своята душа, своя дух и остави своя отпечатък в училището като сграда, като организация и взаимоотношения между колегите и дълбоко се надявам, че винаги ще го помним с това“ – каза съпругата му Нели Станева и благодари с вълнение.
От името на учители и ученици благодарност изрази също Ирена Гъркова: „Приемам тази награда като награда за всички наши усилия и наистина като един паметен знак за Станев, който отдаде, за съжаление последните си години в образованието, на превръщането на това училище не само в най-доброто, но и в най-красивото“.
„Венци Станев е емблема на видинското образование и ще остане завинаги в нашите сърца. Той връчи много златни значки, на всички отличници през годините и на много ученици, успешно представили се на различни мероприятия. Затова ще връча днес на Нели една златна значка, която е символ на СУ „Цар Симеон Велики“. Тя ще бъде спомен за децата и внуците му и ще разказва какво е направил за нашата гимназия“ – с тези думи Веселка Асенова изрази почитта си по време на вълнуващата среща.
Припомняме, че при провеждането на официалната церемония за връчването на наградите в националния конкурс „Сграда на годината 2020“, която се състоя на 21.12.2020 г. в София, д-р Ценков заяви, че отличието за СУ „Цар Симеон Велики“ трябва да отиде при учителския колектив и неговото място е в учебното заведение. Днес обещанието беше изпълнено. Статуетката вече е в своя дом и ще стане част от историята на най-старото училище във Видин.

Снимки:община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 349

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!