BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отпуснати са 11 000 лв. за обновяване и изграждане на военни паметници в общините Видин, Брегово и Ново село

Отпуснати са 11 000 лв. за обновяване и изграждане на военни паметници в общините Видин, Брегово и Ново село

На свое заседание, проведено на 22.07.2020г., Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2020 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.
В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.

Средствата, в размер на 300 000 лева, ще бъдат разпределени между общините Аврен, Белово, Ботевград, Брегово, Брезник, Видин, Враца, Георги Дамяново, Гоце Делчев, Гурково, Две могили, Добрич, Долни Дъбник, Земен, Калояново, Кубрат, Левски, Любимец, Ново село, Опан, Панагюрище, Петрич, Полски Тръмбеш, Поморие, Провадия, Първомай, Раднево, Разград, Русе, Сандански, Своге, Ситово, Сливен, Смолян, Средец, Стамболово, Стражица, Трън, Тутракан, Чирпан и др.

За област Видин, отпуснатите средства са в размер на 11 000 лева. В община Видин, със средства в размер на 6000 лева, ще бъдат ремонтирани Паметникът на загиналите във войните от 1912-1945 г. в с. Дружба и Паметникът на загиналите във Втората световна война в двора на църквата в с. Кошава. За ремонт на Паметника на загиналите във войните от 1885-1945 г. в гр. Брегово са отпуснати 2500 лева. В с. Ново село за изграждане на Паметник на загиналите през Втората световна война са отпуснати средства в размер на 2500 лева.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 43

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!