BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отрицателен PCR тест не отменя карантината

Отрицателен PCR тест не отменя карантината

От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съобщават в писмо до медиите от Министерство на здравеопазването.

Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина.
Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора.

Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява. Съгласно действащата Заповед на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19.
Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 46

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!