BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От 1 юли минималната пенсия става 250 лева

От 1 юли минималната пенсия става 250 лева

250 лева ще е минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашния ѝ размер, съобщава Националният осигурителен институт (НОИ).

Всички останали пенсии отпуснати до края на миналата година се актуализират по Швейцарското правило със 6,7 на сто, също от началото на следващия месец.

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната ще достигне 412 лева.

Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто с трайно увреждане е в размер на 115 от стажа за стаж. Така тя ще бъде 287 лева и 50 стотинки. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента съответно 262 лева и 50 стотинки.
Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване също са процент от минималната за стаж и възраст. За тях съответно определеният минимум е 312,50 лева, за хората с най тежки увреждания и 287,50 лева за тези с 71 до 90 процента увреждане.

Най-ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От 1 юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 107

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!