BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Показват съкровища от Велики Преслав

Показват съкровища от Велики Преслав

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ ще може да се види от днес, 6 ноември, до 26 януари 2020 г. в НАИМ при БАН.
В залите на Института са експонирани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ при БАН, Археологическият музей „Велики Преслав“ и Римско-германският централен музей в Майнц (Германия), е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.
Представено е и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Зам.-министърът на културата Румен Димитров участва в официалното откриване на изложбата със съкровища от Велики Преслав, посветена на 150-годишния юбилей на Българската академия на науките.
В церемонията в Националния археологически институт с музей при БАН участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът по културата доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов, директорът на Aрхеологическия резерват с музей „Велики Преслав“ Пламен Славов, а сред гостите бяха директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, проф. Маргарита Ваклинова, археолози, историци и представители на културната общност.

„Настоящата изложбата следва и като продължение на празника на духовността, който отбелязваме през месеца на народните будители. Изключително щастлив съм, че днес и Министерството на културата, и БАН, отличаваме по подобаващ начин значимите постижения в областта на изкуството и на културата, поставяйки във фокуса на общественото внимание нашите родни, съвременни будители, на пазителите на духовността, на хората, отдаващи живота си за съхраняването на нашата памет през вековете и за това постиженията на нашия народ и държава да се популяризират по света”. С тези думи зам.-министърът на културата Румен Димитров приветства гостите. Той поздрави екипите на експертите – участници в международния научен проект, благодарение на които Преславското съкровище преживява своеобразно Възраждане. Зам.-министър Димитров изказа и специални благодарности на Националния археологически музей при БАН, на Археологическия музей „Велики Преслав“, на Националния исторически музей, както и на всички експерти и организации, допринесли за осъществяването на тази амбициозна и важна за нашата духовност и памет изложба.
Изложбата е организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей. Реализира се с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Българската академия на науките и др.

Екип:Видин Вест

Посещения: 3

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!