BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът: Безочие е Борисов да говори за отлагане на изборите, до края на януари ще издам указ

Президентът: Безочие е Борисов да говори за отлагане на изборите, до края на януари ще издам указ

До края на януари ще излезе мой указ с датата за изборите. Указът определя датата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде Novini.bg.

Към момента нямам надеждна информация от правителството която да гарантира законова, организационна и логистична готовност. Категорично трябва да има промени в законите, за да могат да гласуват хората в карантина и в изолация. Категорично трябва да има друг тип организация на изборите в условията на пандемия и надеждно логистично осигуряване, заяви Радев.

Сега е времето за консултациите. Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, а министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага – това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите, посочи президентът.

Преди да говори изобщо за изборите, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в Европа от COVID-19. Целта на консултациите не е датата, е начинът за провеждането на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът за провеждане се определя от Министерски съвет и от неговото парламентарно мнозинство. Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания, не виждам конкретни резултати, не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от министър-председателя, за мен е важно как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи така, че да изкара българите да гласуват. За мен изма значение как ще бъдат одитирани машините и как ще гласуват българите в чужбина, коментира Румен Радев.

За първи път ще правим избори по време на пандемия. Това означава, че трябва да иаме ясни и адекватни мерки, пълна, навременна и достъпна информация и най-важното – да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес. Тъкмо доверието определя да имаме легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност и да имаме устойчиво правителство. Продължаваме с г-жа Йотова с нашия план за консултации.

В коментар на изявления на ДПС, че няма да подкрепят Румен Радев за втори мандат, президентът заяви: „Това не ме учудва. Логично е партията на г-н Пеевски на подкрепи г-н Борисов за президентските избори. Те са ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, г-н Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който пзодрави конференцията на ДПС. Но мисля, че избирателте на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПСВ видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. А те са все честни и умни млади хора, каза още държавният глава“.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 52

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!