BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проблемите и предизвикателствата пред културните институти във Видин бяха обсъдени на работна среща

Проблемите и предизвикателствата пред културните институти във Видин бяха обсъдени на работна среща

Във форума, който се проведе вчера, по инициатива на народния представител и член на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание Калин Вельов, участваха народният представител Владимир Тошев, заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, както и дейци от различни сфери на културата, събобщиха от местната администрация.

Калин Вельов обясни, че целта на срещите, които провежда, е да се изгради цялостна картина за основните проблеми, на които спешно трябва да се обърне внимание. „Набелязвам си конкретни точки, можем да го наречем и програма, която се надявам до един месец да бъде избистрена и разпозната като приоритетна в културния сектор“, каза Вельов.
Основен проблем, който бе очертан по време на работната среща, е прекъснатата връзка между образование и култура, от което следва и липсата на достатъчно млади подготвени кадри, които да работят в Симфониета – Видин, Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. Бе коментиран и въпросът за необходимостта от държавна подкрепа за общинските културни институти.
В рамките на дискусията заместник-кметът на Община Видин припомни плановете на ръководството да бъде създаден общински културен институт от следващата година, който да е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и да може самостоятелно да кандидатства с проекти. Борисова подчерта, че и до момента Община Видин винаги, когато това е било възможно, е включвала културните институти в проекти – по такъв начин например Градският духов оркестър се е сдобил с нови инструменти.
Заместник-кметът благодари на народния представител Калин Вельов за инициативата и го призова: „Разчитаме на Вас – да се чуе в Министерство на културата гласът на видинчани. Винаги сте добре дошъл във Видин!“

Снимки:община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 14

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!