BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проучване: Влизаме в четвърта вълна, възможен е двоен скок на броя новозаразени с COVID-19, ако не се вземат по-строги мерки

Проучване: Влизаме в четвърта вълна, възможен е двоен скок на броя новозаразени с COVID-19, ако не се вземат по-строги мерки

Едно научно изследване, което е обхванало целия времеви период от началото на разпространението на коронавируса у нас досега, е прогнозирало с много висока точност развитието на заразата. Според него навлизаме в четвъртата вълна, като прогнозата е, че броят на новозаразените в следващите месец-два може да надхвърли 1200 души на ден, особено ако не се вземат по-строги мерки.
Автор на изследването е проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет, а целта на научната му работа е насочена към влиянието върху икономиката и конкретно в туризма. Там прогнозата също е стряскаща – зимен сезон почти няма да има. Тревога, която изразиха и от бранша.

„Става дума за метода на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие. При изследването се вземат всички статистически данни за броя на заразените и се прави една крива на развитието. Ако тя е достатъчно дълга, може да се извлече логиката ѝ на развитие“, поясни проф. Димитров в предаването „12+3“.

По думите му стандартно на Балканите се ползва модел, в който се определят дадени фактори, които въздействат върху съответната величина, която се изследва и се прогнозира:

„Докато тук се приема допускането, че след като достатъчно дълго се е развил съответният показател, това развитие е отразило всички възможни фактори – вътрешни, външни, които са вкарали своя информационен принос, но с по-голяма тежест се отчита това, което се случва тук и сега. На базата на това се прави прогнозата за 90 дни напред. Прогнозните методи не са абсолютната истина, те са вероятностен процес… В средата на юни моделът предсказа това, което се случва сега с броя на заразените“.

Според проф. Димитров няма строга корелация между броя на смъртните случаи и заразените: „Това е характерно за България. Броят на смъртните случаи все още е ниска тенденция на нарастване. Може би трябва да бъде дадено правомощие на областните управи и кметствата за въвеждане на регионални мерки. Да не се разчита само на централната власт“.

Проф. Преслав Димитров очерта най-тревожните прогнози: „Равнището на безработицата, което ще се постигне със спирането на туристическата индустрия по време на зимния сезон. От петте големи 5-звездни хотела е отворил един, може би и той ще затвори в един момент. От 4-звездните хотели също сериозен брой няма да отворят. Ако не се вземат мерки за ограничаване на заразяването, сезонът ще е провален… Трябва да се вземат адекватни мерки за подпомагане на крайния потребител, директно. Това ще е добре за цялата икономика, тъй като парите ще бъдат използвани в закупуването на стоки и услуги и задвижване на потребителското търсене, което ще е важно за зимните месеци, тогава ще е много трудно. Същевременно ще нараства броя на безработните“.

Източник:Novini.bg

Посещения: 141

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!