BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РЕПУБЛИКАНСКИ ЦЕНТЪР: ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ВРЕМЕНА НА КРИЗА

РЕПУБЛИКАНСКИ ЦЕНТЪР: ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ВРЕМЕНА НА КРИЗА

Хората с увреждания са най-уязвимата група в българското общество и те не бива да бъдат забравяни във времена на криза.

Именно когато държавата влезе в „екстремен режим“, тогава е най-лесно да забравим за хората, които често се оказват в периферията на обществото. Това се казва в разпространена до медиите позиция на гражданската организация „Републикански център“.

„В условията на тежката криза, в която се намираме, следва да бъдат приветствани усилията на институциите да защитят българските граждани. Същевременно е важно да се подчертае, че е необходимо мерките, които се взимат, да отчитат и факта, че в българското общество има много хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа.

Например, не следва да се ограничава придвижването на асистенти на хора с увреждания, защото тяхната работа прави живота на самите хора с увреждания възможен“, заяви Петър Кичашки, председател на „Републикански център“.

От организацията припомнят, че голяма част от хората с увреждания са по-предразположени от заразяване с коронавирус, тъй като не малка част от тях имат съпътстващи заболявания и състояния, които ги правят уязвими в случай на разболяване с опасния вирус.

„Предлагаме да се обмисли дали не е подходящо да се организира по-активна обществена система, включително доброволческа, за доставки на храни, лекарства и стоки от първа необходимост до домовете на хора с ограничена мобилност – хора с физически увреждания, възрастни хора и други.

Отделно е необходимо да се обърне специално внимание на хората с увреждания, които по една или друга причина използват социалните услуги от резидентен тип. Важно е да се гарантира спазване на най-високи хигиенни стандарти в социалните услуги от резидентен тип за хора с увреждания, защото там има струпване на повече хора, които освен това са уязвими за вируса“, посочват още от организацията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!