BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Увеличават парите на личните асистенти от догодина

Увеличават парите на личните асистенти от догодина

Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, което ще запази трудовите им права. Един асистент от догодина ще получава 930 лева за 8 часа работа. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на брифинг при който представи промените в Закона за личната помощ, предаде Novini.bg.

„Искаме да въведем по-голям контрол в личната услуга. 214 млн. за лични асистенти за 36 500 лица са заложени, 85 млн. за асистентска услуга. Тя ще може да се предоставя по Законите за личната помощ и за социалните услуги“, заяви още Сачева.

„Запазваме всичко, което съществува до момента, но разширяваме обхвата. Няма механизъм, по който да бъдат финансиране 670 000 лични асистенти, не всеки който има увреждане се нуждае от личен асистент“, каза още тя.

„Патронажната услуга обхваща хора с увреждания, самотно живеещи и под карантина. 40 % от ползващите са хора над 65 г. Подадени са над 490 хил заявления за индивидуална оценка на потребности, действащите договори са над 32 хил. за 4 млн.часа. 31 556 ползват услугите, 32 338 асистенти ги осъществяват“, каза социалният министър.

Общественото обсъждане е в рамките на 14-дневен срок след като бъде качено на сайта на министерството, след което трябва да влезе в зала и да се приеме. В сила би трябвало да е от 1 януари 2021 година.

Правоимащи лица ще са и над 18 г. с ТЕЛК-ове между 79,1 % до 80 ще могат да кандидатстват по механизма за лична помощ. Неограничен е броят часове на ползване на лична услуга. 2,4,6 и 8 часа са групите на зависимост. Завишават се изискванията за контрол на мерките за лична услуга.

На въпрос дали управляващите залагат капан за следващото правителство като дават добавки на пенсионерите, тя заяви, че средните разходи за лекарства на пенсионерите е 56 лева и те обвързват тези добавки с това. „Не залагаме капани“, категорична е тя.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 53

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!