BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фонд „Земеделие“ пренасочва близо 5 млн. лв. за загубите при природни бедствия

Фонд „Земеделие“ пренасочва близо 5 млн. лв. за загубите при природни бедствия

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 4,7 млн. лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2020 г.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които притежават констативни протоколи за 100 % унищожени площи със земеделски култури, в следствие на суша, измръзване, слана, градушка и други климатични събития. Близо 600 са издадените констативни протоколи за установяване на напълно пропаднали площи, като засегнати са над 14 хил. ха.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производителните разходи за отглеждане фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20%. Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от допустимия размер на подпомагане за съответната култура.

Предстои Министерство на земеделието, храните и горите съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ да изготвят указания за предоставяне на помощта.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 9

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!