BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

51 случая на коронавирус у нас, държавата предприема спешни мерки (видео)

Има осем нови случая у нас на заразени с коронавирус.

Това съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинската академия (ВМА) и ръководител на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Общият брой на заразените с COVID-19 в страната става 51.

„Във ВМА са направени 83 проби. На базата на тях са установени 6 положителни пациенти. В Националната лаборатория са извършени 51 проби, от тях 2 са положителни. Във Варна са направени 12 проби, от тях една е положителна и е потвърдена от Националния център и затова я съобщаваме към него. Нека да няма объркване, 8 са новите случаи в България. В Стара Загора имаме 16 отрицателни. Общият брой на регистрираните пациенти с коронавирус у нас е 51, двама от които са починали“, информира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По рано днес Ви показахме извънреден брифинг на властта заради ситуацията. На него бяха представени мерките, които в следващите дни ще станат факт за борба с последствията от пандемията.

Предлага се засегнатите от кризата фирми да не съкращават работниците си, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за помощ, тя да се предоставя от НОИ и да е 60% от възнагражденията им.

Горанов добави, че се обсъжда с представители на работодателите и мерки, които не са „панацея“, а са бързи мерки за извънредно положение, които биха могли да смекчат натиска върху бизнеса – молове, кръчми и търговски обекти.
Освен това с Българската банка за развитие се обсъжда осигуряване на ликвидна подкрепа за „страдащите бизнеси“.

„Добрата новина е, че имаме резерви, но те много бързо могат да бъдат изчерпани за финансови и текущи разходи на държавата“, коментира финансовият министър.

ой съобщи, че вече е коментирано, че има дългосрочни проекти, които могат да изчакат и да бъдат забавени. „Ще си преоценим приоритети, като например проекти за модернизация на въоръжените сили. След няколко месеца, ако се върнем към нормален начин на живот, ще се върнем отново към тях“, даде за пример Горанов.

Неговото ведомство удължава срока до 30 юни за счетоводните приключвания на фирмите, както и за данъчната отстъпка, която изтича в края на март.

Министърът на икономиката Емил Караниколов анализира истерията за пазаруване през последните дни.

„Натискът върху магазините е спаднал, мениджърите бяха добре стиковани и го поеха. Складовете са им налични, а празните рафтове са били моментни заради графиците за доставка. Те категорично потвърдиха, че хранителни стоки в България има налични“, обясни министърът.

Караниколов обясни, че тъй като сега там се изискват повече работници – търговските хранителни магазини предлагат на фирмите, които имат затруднения, да наемат от тях работници чрез граждански или трудови договори.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави само: „Всичко зависи от динамиката на ситуацията, мерките ще се променят и, дай Боже, отменят. И не, животът не се спира, трябва само повече отговорност и дисциплина и спазване на ограниченията“, каза той.

Дончев уточни, че парите, които са изхарчени за маски и облекла, ще бъдат покрити чрез препрограмиране на някоя от оперативните програми.

Владислав Горанов добави, че са изхарчени десетки милиона за дезинфектанти и медицинско оборудване.

На въпроса дали ще има финансова ваканция за народа, той каза: „На този етап се ограничаваме до детска ваканция, без банкови и данъчни ваканции“.

„Не вярвам за месец банките да не могат да проявят гъвкавост“, каза още Горанов, а предложенията на БСП за неплащане на ток, парно и вода, финансовият министър определи като „утопия в един друг свят“.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че се спират да текат всички процесуални срокове по висящите съдебни, административни производства, освен по наказателните и се прекратяват всички обявени процедури по публична продан, обявени по държавни и частни съдебни изпълнители, ограничават се нотариалните удостоверения, само до спешни заверки, само в Нотариална камара ще има дежурен нотариус.

Забранява се излизането на затворници, както и посещенията им.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поясни, че преизчисляването на пенсиите на над 400 000 пенсионери ще стане от офисите на НОИ, затова пенсионерите да не ходят лично.

Европейският фонд за регионално развитие ще покрие част от средствата за защита. Още 20 млн. от ОПЧР ще бъдат на разположение от общините, за да се разшири патронажната грижа. Тя покрива 43 000 човека, но вече ще бъдат обхванати и хората под карантина.

Сачева припомни и по 1000 лв. допълнително за медицинския персонал, обещани днес от премиера Бойко Борисов.

Създава се логистично-координационанен център, който отговаря за защитните облекла и средства. Негов ръководител ще е директорът на пожарната Николай Николов.

Отваря се и специален телефон за различни справки с номер – 0800 88 001.

В петък в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец – 13 март – 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март – ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес – затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Посещения: 590

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!