BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози проучват района на крепостта „Кастра Мартис“

След десетилетия прекъсване, археолози отново проучват района на крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула. Разкопките се осъществяват по инициатива и с финансиране от Община Кула и се ръководят от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей на БАН, заместник-ръководител е Илко Цветков от Регионалния исторически музей във Видин.

„След една огромна пауза от 50 години – за последно тук са правени разкопки от видинската археоложка Йорданка Атанасова през 1972 година, се възстановиха археологическите разкопки на кастела „Кастра Мартис“, който е един от най-големите археологически обекти изобщо във Видинска област. И най-запазеният – тъй като кулата, която е така известна, е със запазена автентична височина от 20 метра – един от най-добре съхранените археологически обекти в България, 1600 години история“, каза пред журналисти доц. Здравко Димитров.

Той обясни, че целта на тазгодишната кампания е да бъдат разчистени старите проучвания от 70-те години на миналия век – а именно, Кула №1 и Кула №2 на големия кастел, както и да се направят важни стратиграфски сондажи. Доц. Димитров обясни, че тези сондажи имат за цел да се установят хронологията и стратиграфията на големия кастел на „Кастра Мартис“, който вероятно е изграден през четвърти век, както и квадрибурга, който е по-известен и вече експониран. „И, разбира се, основната цел на това проучване е да има и една голяма полза и за община Кула. Тъй като старият археологически парк, развит и направен преди десетилетия, може съвсем спокойно да бъде продължен и в тази нова зона на проучването“, посочи ръководителят на разкопките.

„Освен чисто научните цели на разкопките, които инициирахме, като кмет на общината за мен е важно това, че отново ще излезе на преден план крепостта „Кастра Мартис“. Град Кула, община Кула носи името си на тази кула, която е стояла над повърхността на земята през вековете. Гербът на Кула е самата крепост. И ние имаме моралното задължение да работим в насока да съхраним това наследство, което имаме и тази история, по която всъщност всеки ден вървим, без да се замисляме“, посочи на свой ред кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Той сподели, че от няколко години се опитва да провокира започването на тези разкопки и благодари на археолозите, в чието лице срещнал подкрепа. Владимиров напомни, че стартиралите проучвания имат голямо значение за развитието на туризма и на общината като цяло. „Това няма да бъдат последните разкопки. Надявам се да продължим догодина отново, в същия дух. Да може да се облагороди този регион, да се направи атрактивен за посещение, защото в крайна сметка той е съвсем достъпен – на 50 метра е от главната улица на Кула“, допълни кметът.

Доц. Димитров също подчерта, че идеята е да се възстановят редовните археологически проучвания на „Кастра Мартис“. „Целта е това да бъдат възстановени редовни археологически проучвания за по-продължителен период от време и освен експонирането на тази източна крепостна стена на кастела на „Кастра Мартис“ вече следващата година да проучим и вътрешността, където има абсолютно неизследвани големи парцели, които могат да бъдат проучени, могат да се открият находки и сериозни археологически данни и съответно да станат една нова част от археологическия парк на „Кастра Мартис“, който е много важен и изключително атрактивен за посещение. И, както спомена кметът Владимиров, той е много удобен за посещение – по пътя между България и Сърбия, една успешна туристическа дестинация във Видинска област“, коментира доц. Димитров.

След изминалите вече три седмици работа на терен, той се похвали с направен дълбок сондаж, част от стратиграфското изследване. Със сондажа се показва хронологията на изграждането на крепостната стена в началото на четвърти век, по времето на император Константин. „Открихме една съвсем неизвестна сграда, която може би да е от по-ранния период на историята на „Кастра Мартис“ – преди четвърти век. Това са данни, които нашата колега Йорданка Атанасова споменава още през 70-те години – че кастелът е изграден върху по-старо селище от първи-втори век, от Ранноримската епоха, а дори под него има останки от праисторически селища и от тракийски такива, от първо хилядолетие преди Христа“, обясни археологът. Той допълни, че това заключение се подкрепя от керамиката, която се открива в дълбочина. „Така че това е една от чисто научните цели на проучването, особено когато, дай Боже, в бъдещите години продължим във вътрешността – да имаме възможност да обхванем археологически по-ранните периоди от историята на „Кастра Мартис“, респективно на съвременния град Кула. История, която със сигурност е по-дълга от тези 2000 години от началото на Римската империя и първите римски укрепления тук, по долнодунавския лимес“, обясни доц. Димитров.

Археологът допълни, че освен тази сграда, на обекта са открити и други находки – монети, изделия на бита от късноримския период, както и един гроб, който тепърва предстои да бъде проучен.

„Много важен също е и фактът – установяването на южния ъгъл на крепостта, така че ние в края на проучването ще можем да сме наясно как са били изградени конструкциите на тази късноантична крепостна стена не само по източното й крило, а и в нейната южна и най-слабо проучена част. Така че за този кратък период от време успяхме да постигнем наистина доста добри археологически резултати и да бъдем обнадеждени, че това проучване има смисъл и има как да бъде продължено и следващите години“, сподели доц. Здравко Димитров. Според него, обектът е перспективен и работата на него може да продължи дори десетилетия. Всичко обаче зависи от наличното финансиране.

Община Кула има ограничени финансови възможности, посочи в тази връзка кметът Владимиров. „Догодина ще търсим национално финансиране, повече средства – да могат за краткия археологически сезон да работят повече хора, да се направят по-задълбочени проучвания. Така че резултатите от археологическите проучвания да бъдат използвани в бъдеще за целите на туризма – „Кастра Мартис“ да се превърне в една популярна туристическа археологическа дестинация, която да привлича хора и да помогне за икономическото съживяване на региона“, отбеляза Владимир Владимиров.

Доц. Здравко Димитров допълни, че има добра перспектива Община Кула да привлече финансиране, включително по линия на програмите за трансгранично сътрудничество, с цел реставрация и социализация на „Кастра Мартис“.

Източник: Вестник НИЕ


Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!