BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„ДО ДРЕВНОСТТА И ОБРАТНО“

Завладяващо пътуване с Клуб Аргонавти в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи

Като съвременни Аргонавти потегляме по Пътя на посветените в едно мистично приключение, маркирано и трасирано от първородните, по свещените места на Древна Тракия.“

„Мистериите на Лепеница“

22.04.2023 г., 13:00 ч.,

Пещера Лепеница

Уникален по рода си Интерактивен Спектакъл „Мистериите на Лепеница“, с автентична и оригинална музика, хореография и драматургия, ще се проведе в едно от най-древните мегалитни светилища на нашите предци – пещера Лепеница! Зрителите ще могат да се потопят в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи като участват в уникалната възстановка-спектакъл.

Началният час на спектакълът е 13:00 ч., като от 12:00 ч. от паркинга на автогарата на гр. Белоградчик откъде ще потеглим за началната точка на пътеката за пещера „Лепеница“. Оттам ще тръгне мистерийно шествие към Пещера Лепеница.

„Възкресението на Евридика“

 29.04.2023 г., 13:00 ч.,

Пещера Магурата

Оперно-драматургичния интерактивен спектакъл (в жанра Opera Dei) “Възкресението на Евридика” е уникално музикално-драматургично сценично произведение, в което зрителите могат да се потопят и преживеят митичния разказ за Орфей и Евридика, за Любовта, Вечността и онтологичния им смисъл, така както са го разбирали древните траки от дълбоката древност в зората на човечеството. Поканените ще имат възможността да се докоснат до мистичния свят на древните траки и да надникнат зад завесата на профанното – към вечните предели и отвъдния живот според разбирането и култа на древните ни предци! Интерактивният спектакъл ще се състои в пещера „Магура“, един от стоте в списъка на национални туристически обекта и едно най-древните мегалитни светилища с надписи още от епохата на палеолита.

Спектаклите са част от проекта „Клуб Аргонавти – до древността и обратно„, реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма “Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”, подкрепен от Община Белоградчик.

Автор на музиката е Мирослава Тодорова, в партньорство със световно известния композитор – Елица Александрова! Оригиналната хореография е на известната ни хореографка Нина Томашова-Иванова, а драматургията и режисурата – на акад. Цветан Гайд.

 

За организаторите:

Клуб Аргонавти е екип от експерти, професионалисти, доброволни сътрудници и обучаващи се любители на древната култура. Той осъществява драматични музикално-танцови спектакли и възстановки на древните мистерии, първообраз на античния театър. Клубът има за цел да възстановява и популяризира духовните съкровища на българското културно-историческото наследство и e отворен за осъществяване на възстановки по мегалитните светилища из цяла България.

 

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!