BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

До 27 юли могат да се подават проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

До 27 юли могат да се подават проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания. Документи могат да се подават от 26 април до 27 юли 2022 година.

По Компонент 1 на програмата ще се финансират проекти за достъпна жилищна среда чрез изграждане и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори, които улесняват придвижването на хората с увреждания. МТСП ще отпуска до 100 000 лв. за всяко одобрено проектно предложение. В случаите, когато тяхната стойност е по-висока, кандидатите ще могат да съфинансират изпълнението на допустимите дейности.

По програмата могат да кандидатстват собственици на жилища с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда. Допустими кандидати са и сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда.

Одобрените проекти по компонент „Лична мобилност“ ще се финансират с до 8000 лв. Средствата се отпускат  за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания и монтиране на помощно съоръжение за качване и сваляне на инвалидна количка. За пръв път по програмата МТСП ще финансира закупуване на лек автомобил, приспособен за шофьори с трайни увреждания. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс.

Право да кандидатстват по Компонент „Лична мобилност“ имат хора с трайни увреждания, с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори.

През миналата година по програмата са финансирани 131 проекта в 36 общини. С тяхното изпълнение е създадена достъпна жилищна среда за близо 200 души с увреждания. Отпуснати са и средства за преустройството на 5 коли за шофьори с увреждания.

Общият бюджет на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за 2022 г. е 2,5 млн. лв. Средствата са увеличени с 500 000 лв. в сравнение с миналата година.

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по двата компонента може да се намери на интернет-страницата на МТСП.

Посещения: 279

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!