BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Драматичният театър във Видин става общински културен институт (Снимки)

Драматичният театър във Видин става общински културен институт (Снимки)

От 1 юни видинският театър ще бъде самостоятелно юридическо лице, второстепенен разпоредител с бюджет. Това стана ясно по време на пресконференция, която дадоха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова и директорът на театъра Дейвид Славчев.

Кметът информира още, че на 20.05. е била назначена и проведена приемателна комисия за обект „Консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър „Вида“ и подписан приемателен протокол образец 16, без забележки. Очаква се в кратък срок и издаване на Разрешение за ползване на сградата от РДНСК – Видин. Д-р Ценков представи накратко извършените дейности по сградата на театъра:

Основен ремонт и подмяна на компрометирани части на покривната конструкция с подмяна на керемиди, улуци и водосточни тръби;
Подмяна на дограма (вътрешна и външна) на цялата сграда;
Ремонт и пребоядисване на фасади;
Вътрешен ремонт на салон, балкон, гримьорни, сцена, подземни и др. помещения;
Подмяна на седалките с нови, включително и монтаж на места за инвалиди. Местата в залата са намалени от 400 на 360 бр., като са съобразени всички противопожарни изисквания и норми;
Подменена е отоплителната инсталация с нов котел на дизелово гориво, всички стари тръби, поставени са нови радиатори и е монтирана съвременна вентилационна система;
Изградени са изцяло нови санитарни възли, също съобразени с изискванията за достъпна среда за инвалиди.
Направена е вертикална планировка и озеленяване около цялата сграда.

За обновяването на театъра бяха отпуснати 2 млн. лева с Постановление на Министерски съвет от 13.12.2017 г. съгласно Закона за държавния бюджет на Република България. В тази връзка Борислава Борисова допълни, че заради недовършени неща, свързани с ремонта, в началото на настоящия мандат новото общинско ръководство подава проектно предложение към Министерството на културата в качеството си на допустим кандидат, за предоставяне на целева финансова подкрепа за приключване на обекта в размер на 800 000 лв. Инвестиционният проект включва обзавеждане, сценично осветление, акустика, вентилация и видеонаблюдение.
Сградата на Драматичния театър е паметник на културата с местно значение. Всички дейности по проекта са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, уточняват от Общината.
Билети ще се продават вътре в самата сграда, в оформено за целта помещение на партера.
Видинският кмет отбеляза, че се надява Министерството на културата да се ангажира много активно с развитието на първия построен театър в България, защото той е емблематичен не само за Видин, но и за цялата страна.

Дейвид Славчев изрази радостта си от факта, че Драматичен театър „Вида“ отново е общински културен институт. Той каза, че сега вече ще може да се кандидатства с пиеси по проекти към Министерството на културата, по европейски програми и за трансгранично сътрудничество. „От това печели театърът и общността, защото ще имаме възможност с повече пари да правим по-хубав театър, да каним по-скъпи режисьори и да се чуе за този театър в България“ – заяви директорът на културния институт и благодари на новото ръководство на Общината и на Общинския съвет. В момента съставът на театъра се състои от 8 актьора, в това число и директора. В театъра има нови млади актьори, единият е Иван Рангелов, за който кмета изказа похвални думи и Вероника Ханджиева. Досега тя е играла на сцената на силистренския драматичен театър. От догодина се очаква назначаването на още двама млади актьори.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 106

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!