BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Завърши реализирането на проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац”

Проектът „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Сърбия 2014-2020, цели да повиши туристическата привлекателност и да разнообрази предлаганите туристически продукти трансграничния регион. Времетраенето на проекта е 24 месеца. Началото е поставено на 18.05.2021 г.

Специфичните цели включват повишаване на туристическата привлекателност на пещера „Магурата“ (България), създаване на Природен и туристически център в планина Ртан (Сърбия); създаване на елементи за диверсифициране, иновативно представяне и популяризиране на туристическите атракции в региона.

Проектните дейности включиха подобряване на туристическата привлекателност на пещера „Магурата“ – подмяна на старите съществуващи осветителни тела с нови, ремонт на вътрешни пешеходни алеи в пещерата, монтаж на нови обезопасителни парапети по алеите. За атрактивно представяне на пещера „Магурата” са поставени 3 холограмни инсталации, които пресъздават живота в пещерата, както и 3 броя интерактивни дисплеи с цел запознаване на посетителите с живота на първобитния човек, праисторическите рисунки и флората и фауната. В близост до входа е монтиран дисплей с инсталирана интерактивна карта. В нея са включени туристически обекти за посещение на територията на община Белоградчик, както и 360 градусова разходка в пещера „Магурата”. Бяха изработени и карти с добавена реалност, като посредством QR код посетителите ще могат да видят 3D изображения и видеа за живота в пещерата, както и за нейната флора и фауна.

По проекта партньорите създадоха Природен и туристически център (ПТЦ) в подножието на планина Ртан, в който има и интерактивна зала за посетители. Създадени бяха съвместна уеб платформа с информация за биоразнообразието и туристическите атракции в региона, както и мобилно приложение за туристическите маршрути между общините Белоградчик и Болевац.

Борис Николов – кмет на община Белоградчик, сподели, че този реализирането на този проект е от изключителна важност за разнообразяване и обогатяване на туристическото предлагане на общината и е щастлив, че е завършен успешно съвместно с община Болевац от Република Сърбия.

 

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!