BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна подготовката за възстановяване на щетите от наводненията

Нова методика ще осигури прозрачност и справедливост при финансирането на проекти по превенция срещу бедствия

 

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите.

Правителството има намерение да финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи. Премиерът акад. Николай Денков възложи на министър Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия. „Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места“, подчерта министър-председателят на заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана, в които се включи лично.

С кметовете по места и с областните управители премиерът обсъди възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на подобни кризисни ситуации. Акад. Денков беше категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да се вземат конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.

Най-критичният период в засегнатите от наводненията региони е преминат и благодарение на добрата координация между институциите са предотвратени по-сериозни ситуации, стана ясно на заседанията. Акад. Денков благодари на всички за бързата и адекватна реакция, като отбеляза специално ролята на областните управители, кметовете, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българската армия. Той оцени високо също труда на държавното дружество „Напоителни системи“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на околната среда и водите.

Премиерът изрази признателност и към служителите на Агенцията за социално подпомагане, които от първия ден работят на терен за оценка на потребностите на пострадалите домакинства. Целта е компенсациите по линия на Министерството на труда и социалната политика да бъдат изплатени още в рамките на настоящия месец. Остава повишено вниманието към населените места в критичните точки.

Министър-председателят видя пораженията върху инфраструктурата в с. Хайредин, както и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.

В днешната обиколка на засегнатите райони заедно с премиера акад. Николай Денков се включиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“  главен комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!