BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Калин Каменов: “След нас ще останат само делата ни! Нека бъдем единни и пример за нашите деца!”

“Съединението е повод за гордост, защото дава началото на новото развитие на България. То е и урок, който ни показва, че можем да загърбим различията си, когато обичаме държава си. Днес, 138 години по-късно ежедневно се противопоставяме и сме разединени. Аз вярвам в нашата мъдрост, в умението ни да си прощаваме и да работим за развитието на общия ни дом. Каквото и да говорим, след нас ще останат само делата ни. Скъпи съграждани, нека направим равносметка и да потърсим грешките първо в себе си и след това в останалите. Нека намерим онова, което ни обединява и заедно да работим за нашето по-добро бъдеще! Да не забравяме, че градът ни ще е такъв, какъвто го направим ние! Държавата ни ще е такава, каквато я създадем днес, тук и сега! Честит празник! Да живее България!”- каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
Церемонията по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.
По време на тържеството бяха представени исторически факти за Съединението от Мая Антова – уредник в Регионалния исторически музей.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената церемония присъстваха още: народните представители Мартин Харизанов и Деница Симеонова, областният управител Надя Донкинска, подполковник Симеон Гаджев, общински съветници, заместник областният управител Николай Николов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Цветан Стойчков, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции.
В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869″ – Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, Мая Антова от Регионален исторически музей, актьорите от ДКТ – Враца Цветана Горкиевата и Борислав Борисов, ученици и граждани.

 

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!