BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерски съвет ще определя извънредна епидемична обстановка по осем критерия.

Министерски съвет ще определя извънредна епидемична обстановка по осем критерия.

Това решиха депутатите на второ четене на Закона за здравето.

Доктор Даниела Дариткова изтъкна, че днес ще се вземе най-правилното решение в полза на обществото. Целия свят се бори с пандемията, във всички страни се вземат аналогични мерки, изтъкна тя. От ГЕРБ настояват за задължителна изолация, защото тя спирала разпространението на заразата.

От БСП поискаха качествени стандарти, по които да се определя пандемичността. Социалистът Георги Михайлов разкритикува осемте критерия, в които имало крайно непрофесионални неща. Тези осем критерия можело да се отнесат към всички заразни заболявания на територията на страната. Имало само общи симптоми на всички тези заболявания. Левите настояват за ясни цифрови критерии. Да не влизаме в лабиринта на минотавъра, настоя Михайлов.

Нигяр Джафер от ДПС се присъедини към притесненията на червените по отношение на критериите. Затова тя настоя за обяснение от къде идват тези критерии. Имало и противоконституционни моменти в тях.

Доктор Даниела Дариткова обясни, че критериите са взети от СЗО, а решенията на Министерски съвет подлежат на съдебен контрол, което давало гаранция, че кабинетът няма просто ей-така да обявява епидемична обстановка.

Текстът за обявяване на извънредно санитарно положение не е противоконституционен, смята правосъдният министър Данаил Кирилов.

В република с парламентарно управление обявяване на извънредна епидемична обстановка, както извънредно положение, може да реши само Народното събрание, каза и червеният депутат Красимир Янков.

Конституцията постановява, че ограничаване на основните права може да стане само при извънредно положение и със закон за определен период от време, изтъкна той. С този закон се опитвате напълно да игнорирате демократичната обществена регулация, гарантирана от конституционната уредба, обвини червеният депутат управляващите. Той настоява за стриктно спазване на основния закон.

В обсъжданите в зала промени влизат още:

Два месеца без наказателни лихви по бързите кредити, предвиждат промените в Закона за здравето.
До средата на юли работодателите ще имат право да пускат в принудителен платен отпуск служителите.
От 1 юни родните плажове посрещат плажуващи.
Сметките за ток ще трябва да се плащат в срок след края на извънредното положение.
С два месеца се удължава възможността общините да освобождават от наеми бизнеси, засегнати от пандемията.
До 30 септември социалните помощи ще се дават, без децата да ходят на детска градина или училище.
Няма да се иска бележка за имунизация, за да се получи помощта за дете до една година.
Учебната година завършва онлайн.
До 30 юни се удължава мярката 60/40. След това ще се отпускат за два месеца по 290 лева на запазен работник. Тепърва ще се определят секторите, които ще могат да се ползват от мярката.

Посещения: 139

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!