BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Явор Гечев: Солидарността в Европа трябва да е равна

Солидарността в Европа трябва да е равна, да включва и фермерите, които страдат най-много заради прекомерния внос на зърно. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев във Видин по време на протеста на зърнопроизводителите.

Той посочи пред стопаните, че от септември досега Министерството на земеделието заедно с производителите алармира неколкократно европейските институции за аномалиите на зърнения пазар. „Ние сме солидарна държава с украинския народ, но източната част на Европа страда много повече, отколкото западната“, отчете министър Гечев.

Аграрният министър каза още, че по последни данни складираното зърно в страната е с половин милион тона повече, вносът на слънчоглед е увеличен 20 пъти спрямо година преди войната, а като цяло търговията в целия Черноморския район е дебалансирана.

 

Министър Явор Гечев информира протестиращите, че решенията, свързани със зелените коридори, продължават да създават проблеми. Затова българската държава ще поиска от Европейската комисия (ЕК) допълнителни мерки, които да позволят на фермерите да работят при нормални условия на труд, защото нито една субсидия  не може да даде това, което може да ожъне един земеделски производител.

Земеделският министър каза още, че на среща с представители на земеделските производители от различни браншове ще бъде обсъден вносът не само на зърно, а и на млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци.

Той подчерта пред зърнопроизводителите: „Тук съм, за да ви кажа, че Вашият глас се чува от държавата. Ще предложим допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство.  Думите Ви ще стигнат в Европа, като заедно ще ги отстояваме“.

Време е да търсим генерални решения на ниво ЕС, каза в заключение пред протестиращите министър Явор Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!