BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Монтана празнува Съединението

По време на събитията преди 138 години в Монтана, тогава Кутловица, е проведен митинг в защита на Съединението на княжество България и Източна Румелия. Изпратена е подкрепа на княз Александър Батенберг и правителството, Съставен е комитет за събиране на помощи. През ноември, когато Сърбия напада България, за да попречи на Съединението,  опълченци от Кутловица се явяват в тила на сръбската войска в боевете при Белоградчик и спомагат за отблъскването на врага.

 „Съединението на България е знаменателно събитие, което се различава от всички останали в нашата история“. С тези думи започна словото си кметът на Монтана Златко Живков по повод  тържественото отбелязване на историческата дата на централния площад „Жеравица“ в Монтана. На сцената той бе придружен от председателя на Общинския съвет Иво Иванов.

„Това велико дело е извършено само от българи. Всички Велики сили са били срещу  обединението на страната ни. Прекланям се пред героичните ни предци, които са били  заедно и са успели да постигнат голямата цел  Съединение на Княжество България и Източна Румелия“, каза още Живков.

След речта на кмета, празника започна с концерт на Райна. Фолклорната певица изпълни  любими народни песни от пиринска, тракийска, шопска и северняшка фолклорни области. На сцената я съпроводиха танцьорите от ансамбъл  „Северняци“ към ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Артистичен гост на празничната програма  бе и състав  „Фолклорни наследници“ от гр. Елин Пелин.

С още едно културно събитие Монтана ще отбележи Съединението. Това е изложбата „Душата ми в храма“ на пловдивския художник Вълчан Петров. Тя ще 17:00 ч. в Художествена галерия „Кирил Петров“

.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!