BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Наблюдават български щам на коронавируса

Наблюдават български щам на коронавируса

В Северна България се наблюдава български щам на коронавируса. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг.

„У нас има данни за две жени в Северна България, които са на 60 и 65 години с британския вариант. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам. В началото на 25 място за заменени аминокиселините, които да доста различни по структура“, обясни Кантарджиев.

Един млад човек, който си разбира от работата, от Института по молекулярна биология към БАН, направи модел на промяната на протеина.Този щам в момента е щам под наблюдение, той не се е променил така, че да не му действат ваксините.
„Започнахме всички случаи в областта да ги диагностицираме, и когато се получи британски вариант или друг вариант, да ги секвенираме, добави той.

Този щам е под внимание, но не очакваме той да доведе до това, което плаши световната общественост – да се търси нова ваксина и да се търси нов генетичен метод, допълни той.

Има една група от новопоявили се варианти, които притесняват здравните власти в света. Такива са бразилският, британският, нигерийският и южноафриканският. Някой като британския заляха и вече са повече от 99% у нас. Променя се щамът, променя се възрастта на засегнатите, елементите от клиничката картина също.

Наблюдава се и втора група, които са варианти в процес на изследване – такива са френският вариант. Този вариант PCR тестовето не можаха да го хванат преди седмици. И чешкият, и румънският щам бяха съобщени в Twitter, не са съобщени от инситуция. Те са щамове, които се квалифицират също като такива в процес на изследване. Те не променят влиянието на ваксините.

Източник:dariknews.bg

Посещения: 149

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!