BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Видин отбеляза тържествено Деня на Съединението

По традиция честването се организира пред паметника на Скърбящия воин на площад „Съединение“ в град Видин. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-председателят на 49-о Народно събрание Росица Кирова, народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев и др. Присъстваха също представители на институции и организации, на политически партии, учители, ученици, граждани.

Слово по повод 138-годишнината от обединяването на Източна Румелия с Княжество България произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта важното значение на този исторически акт, който отваря нов път и възможности за развитие. „Негово неоспоримо достойнство е, че личните интереси и разногласия са пренебрегнати и волята на целия народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се превръща в голяма сила. В същото време на този ден отдаваме заслуженото на огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта на държавата“ – заяви кметът. Той се спря на развитието на събитията, които водят до избухването на братоубийствената Сръбско-българска война и героичната защита на справедливата кауза, за която се бори българският народ и успява да защити единството на своята държава. Д-р Цветан Ценков припомни, че в тази война е и бойното кръщение на Трети пехотен Бдински полк, с чиито подвизи се гордеем и в чиято чест по-късно се ражда маршът „Бдинци, лъвове, титани“ – химн на старопрестолния Видин. „Паметникът на Скърбящия воин, пред който свеждаме глава днес, увековечава подвига на падналите в Сръбско-българската война. И той наистина е уникален, защото е единственият може би в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите“ – отбеляза още в словото си видинският кмет. Той призова да отдадем заслуженото на нашите славни прадеди, обединили усилия и дали живота си, за да пребъде България и честити на всички присъстващи празника.

Честването на 6 септември продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия воин.

 

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!