BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повишен интерес към българската литература и повече онлайн събития отчита РБ „Гео Милев“- Монтана за 2021 година.

През 2021 г. РБ „Гео Милев“ се утвърди като желан партньор в учебния процес и модерен център за предоставяне на висококачествени иновативни услуги.
Въпреки ограниченията, свързани с пандемията, новорегистрираните читатели са 1984, посещенията в отделите на библиотеката са 13 134, а раздадените библиотечни документи – 49 788 тома. Въвеждането на изискването за „Зелен сертификат“ при посещение в библиотеката намали с около 12 % горните показатели, в сравнение с предходната година
Читателите на Детски отдел, през 2021 г., най-често са заемали автори и произведения, които се изучават в училище или са част от препоръчителната литература. Това са Й. Йовков, Елин Пелин и Български народни приказки. От чуждестранната литература на траен интерес се радва „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини, „Барбароните“ на Анет Тизон и „Хари Потър и философският камък“ на Дж. К. Роулинг.
Български класици оглавяват класацията и при по – възрастните читатели. Начело са Димитър Димов и Димитър Талев, следвани от Георги Господинов, Камелия Кучер, Мария Лалева и Георги Бърдаров. Не стихва интересът към книгите на Даниел Стийл, Нора Робъртс и Никълъс Спаркс. Все повече се търсят скандинавски автори и биографична литература.
За трета поредна година чрез проекти на МК е набавена качествена художествена и отраслова литература. През 2021 г. фондът на библиотеката е нараснал с 3915 библиотечни документа на обща стойност 49 хил. лв., и към 31.12.2021 г. наброява 188 170 тома.
През изтеклата година усилията на екипа на РБ „Гео Милев“ бяха насочени към обогатяване на онлайн услугите за потребителите – търсене на автори и произведения в Е-каталог, заявка за презапис на книги, заявка за резервация на книги, проверка на статус и др.
Продължи тенденцията към нарастване на броя на потребителите на Facebook страницата на библиотеката, канала ни в YouTube и Instagram, където ежедневно се публикуват новини, представят се новопостъпили книги, списъци с най-четени автори за месеца, публикации за годишнини на писатели, видеоклипове и др., с което успяхме да запазим и разширим контактите си с потребителите.
В рамките на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ – модул „Библиотеките като образователна среда“ на МOН, РБ „Гео Милев“ участва като партньор на IV ОУ „Иван Вазов“- гр. Монтана, в реализирането на съвместни културни инициативи и провеждането на учебни часове в библиотеката.
И през настоящата година продължава работата по проект „Приятели с книгата“ съвместно с ДГ №4 „Калинка“- Монтана.
През 2021 г., бяха проведени две присъствени обучения за читалищни библиотекари : „Емоциите са моят съюзник – обучение за треньори“ – с гост обучител психолога Иван Стрижлев и „Методи за дистанционна работа в читалищните библиотеки“ – с обучител Мариана Коларска от Методичен отдел.
В РБ „Гео Милев“ бе проведено обучение за възрастни хора „Онлайн медийна грамотност“ с гостуващ лектор журналистката Миролюба Бенатова.
Акцент в работата на РБ „Гео Милев“ бе осъвременяването на техническите средства и обновяването на интериора на отделите.
С финансовата подкрепа на Министерството на културата бе създаден
Интерактивен образователен център, оборудван с интерактивна дъска, проектор и 12 бр. таблети на обща стойност 4 650,00 лева.
С внедряването на съвременни информационни и комуникационни технологии, проведените онлайн образователни и културни дейности достигнаха до 4855 потребители, което е с 2716 повече от предходната година.
През годината започна поетапно модернизиране на интериора на Детски отдел, отделите „Изкуство“, „Краезнание“ и „Комплектуване, обработка и каталози“. Стремежът е да се създадат тематични зони, в които потребителите могат да общуват, да четат и обсъждат книги, да слушат музика и да гледат филми.
Ценна и полезна придобивка за читателите и служителите на библиотеката е закупуването и въвеждането в експлоатация на машината за дезинфекция на книги.
Културната дейност на РБ „Гео Милев” през 2021 г. бе изцяло съобразена на противоепидемичните мерки.
Проведените присъствени събития обогатиха културният живот в Монтана и предоставиха на гражданите стойностни и разнообразнии преживявания като: Десета национална Нощ на литературата; Демонстрация на ръчна изработка на хартия от Диян Павлов – Джими; срещи с писателите Елена Павлова, Пламен Петков и Ели Томинска; Представяне на книгата „Незабравими времена“ на инж. Иван Борисов; „Забавно лято в библиотеката”; „Час на приказката“; „Нощ на книгите за Хари Потър”,
Седмица на родния град „Нося Монтана в сърцето си“, посветена на 130 г. от обявяването на градския статут на Монтана и уъркшоп на тема „Монтана през моите очи“.
През 2021 г. значително се увеличи броя и качеството на дистанционните образователни и културни инициативи.
Детският отдел, чрез платформата ZOOM, проведе 74 разнообразни образователни форми за стимулиране на четенето, които достигнаха до 1591 деца от всички училища и детски градини в града.
В онлайн конкурса за детска рисунка „Искам чиста вода и зелена планета“ участваха 53 деца от 11 населени места в цяла България. В ежегодната лятна програма за четене „Маратон на четенето” се включиха 105 деца от 11 училища в Монтана и София и прочетоха 1368 книги.
Националният Маратон на четенето, от 2 до 23 април, се проведе онлайн, На Facebook страницата ни бяха публикувани видео записи, в които библиотечни специалисти от РБ „Гео Милев”, четат откъси от книги за деца и за възрастни. В инициативата, със свои видеоматериали, се включиха и наши малки читатели.
В рамките на Националната библиотечна седмица, която през 2021 г. беше под надслов „Библиотеката ще ти помогне !“ бяха организирани изложби, онлайн презентации, екскурзия в библиотеката, читалня на открито в парк „Монтанезиум“ и р.
Инициираната от РБ „Гео Милев” „Седмица на поезията” завърши с поетично матине, в което поетеси от Монтана четоха свои стихове онлайн.
Изцяло онлайн се проведе Трета регионална краеведска конференция „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“; посветена на 130 – годишнината от обявяване градски статут на Монтана. През 2022 г. предстои издаването на печатен сборник с докладите от конференцията.
През 2021 г., в условията на динамично променящите се противоепидемични мерки, РБ „Гео Милев” продължи да осъществява своята мисия за насърчаване на четенето, за поддържане на интереса към книгата и литературата и превръщане на библиотеката в пространство за културни прояви, социални и творчески контакти.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!