BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътуваща експозиция под наслов „Една (НЕ)обикновена изложба  за добрия пример на будния дух“

Инициативата за нея е на Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ и се реализира със съдействието на Държавен архив – Русе, в партньорство с Община Видин и Държавен архив – Видин.  Изложбата е посветена на годините на управление на инж. Кирил Старцев, кмет на град Русе в периода 1934-1944 г., който е бил командирован в нашия град, за да помогне в кризисната ситуация след голямото наводнение през 1942 г.

На официалното откриване на събитието във фоайето на Държавен архив – Видин присъстваха Борислав Българинов – председател на Сдружението, Емилиян Енчев – секретар на Общината, Светлана Кръстева – началник на видинския архив, представители на държавни и културни институции и граждани.

Експозицията представя по-различен прочит на историческите свидетелства от времето на управление на инж. Старцев, съхранени във фондовете на Държавен архив – Русе. През месец ноември 2022 г. тя е представена и в Народното събрание.

В изказването си Българинов отбеляза, че инж. Старцев е роден в нашия край, в град Белоградчик и хора като него  са управлявали не само с мисълта за създаване на по-добра среда за живеене, но и за възпитаване в морални ценности, служели са за пример на гражданите със своята работа и поведение.

По повод откриването на експозицията секретарят на Община Видин поднесе поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. „Тази нетрадиционна изложба ни дава възможност да се запознаем с делата на един човек, който е кметувал с визия за бъдещето на град Русе. Това за нас е един светъл пример, който трябва да бъде като отправна точка и да се опитаме да се доближим до него“ – каза Енчев. Той подчерта, че в същото време, когато Старцев е бил градоначалник на Русе, Видин също е имал емблематичен кмет – д-р Бърни Бончев. Делата, съграденото и идеите на управленци като тях и сега, век по-късно ни впечатляват и продължават да вдъхновяват. Благодарение на своя управленския опит и находчивост, Кирил Старцев допринася за бързото възстановяване на Видин след нанесените щети от наводнението.

В нашия град пътуващата изложба ще остане до 28 април. Тя е попълнена с интересни документи и снимки от фонда на видинския архив, които показват наводнението и атмосферата през периода, в който Кирил Старцев е бил командирован във Видин.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!