BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ружинци посрещна многобройни участници и гости на традиционния фолклорен събор

В рамките на три дни – от 9 до 11 септември, Ружинци на сцената в Ружинци излязоха стотици самодейци от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, както и от чужбина. Традиционния фолклорен събор, който се провежда под мотото „Традиция и фолклор“, започна на площада пред Народно читалище „Христо Ботев-1898“, от където шествие, водено от мажоретен състав, се отправи към двора на несъществуващото вече училище, където сега се организира съборът.

Официалното откриване на събора започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

Кметът на община Ружинци Александър Александров приветства с „добре дошли“ присъстващите на събора, както и официалните гости, сред които бяха заместник областният управител на Видин Шишман Чаушев и кметовете на община Кула Владимир Владимиров, община Чупрене Анжело Добричов и община Брегово Илиян Бърсанов. Александров подчерта, че подготовката за тазгодишния събор е започнала почти веднага след края на миналогодишния, а този празник се случва благодарение на усилията на цялата общинска администрация. Той благодари на всички, участвали в подготовката, както и на спонсорите на събитието. След това кметът на Ружинци обяви официално фолклорният събор за открит.

Началото на същинската програма на събора бе оповестено от звука на гайда. След това на сцената излязоха певиците от певческата група при читалището в село Ружинци. И това беше само началото.

 

Организаторите – Община Ружинци и Народно читалище „Христо Ботев-1898“ подготвиха много изненади за посетителите, които отново имат възможност да вкусят от специалитетите на сръбския майстор готвач Бобан, както и да усетят вкуса на България чрез кулинарните изкушения на Иван Звездев. Проведоха се и интересни конкурси – за най-хубава питка, надиграване на ръченици, автентична носия и майстор на домашната баница.

В петък (9 септември) присъстващите на събора се забавляваха с ритмите на Вършечката духова музика и с песните на фолк певеца Фики Стораро. В събота, (10 септември) жителите и гостите на Ружинци се насладиха на творчеството на Ана Мария и Злати Петров, както и на изпълненията на чаровната Радостина Паньова. В неделя (11 септември) програмата на фолклорния събор предложи концерт на Райчо Кирилов и духова музика.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!