BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сарафов стана временен главен прокурор

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов беше избран за временен главен прокурор по решение на Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС). Решението беше взето с 8 гласа „за“ и само 1 „против“ по много спорна процедура, която може да бъде атакувана пред Върховния административен съд.

 

Вчера държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Всичко започна когато на 11 май номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обявява, че правосъдният министър в бъдещо правителство ще поиска освобождаване на главния прокурор. Това изостря отношенията между Борисов и Гешев, който както по-късно се разбира е звънял на Десислава Атанасова да пита чия е идеята за отстраняването му.
На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев.
В средата на месец май по искане на четирима от членовете на прокурорската колегия бе инициирана процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор, а искането бе провокирано от изказването му „Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“ на пресконференцията на 15 май, на която той скъса показно оставката си.

Докато течеше процедурата по отстраняването на Гешев пред ВСС, парламентът прие поправки в Закона за съдебната власт, с които намали броя на необходимите за отстраняването гласове. Процедурата предвиждаше Гешев да бъде освободен с минимум 17 гласа „за“, но с поправките в закона, обнародвани в началото на юни, това мнозинство бе намалено на 13 гласа.

Гешев атакува новите разпоредби пред Конституционния съд, който все още не се е произнесъл дали въпросът е допустим и ще бъде разгледан, но очакването е, че ще допусне въпроса за обсъждане по същество. Все още без произнасяне е и въпросът, отправен от Гешев до КС дали може да бъде отстранен от поста от ВСС с изтекъл мандат (мандатът на настоящия състав изтече през октомври м.г.)
В края на май главният прокурор Иван Гешев пусна на брифинг скандален запис на свой разговор с Йордан Стоев от ВСС. С него той нагледно показа как политици не само се месят в работата на магистратите, но и дирижират свалянето на главния прокурор.

На 12 юни 2023 година Решението за отстраняването на Гешев от поста бе взето с 16 гласа „за“ и 4 „против“ в негово отсъствие. Последва и указа на  президента Румен Радев, с който на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.
Решението за отстраняването му е безпрецедентно за историята на българската съдебна система, тъй като за първи път главен прокурор е освободен предсрочно.

На практика Гешев изкара на поста три години и половина от общо седемгодишния мандат на главния прокурор. Той беше избран за главен прокурор през 2019 година от същия състав на този съдебен съвет, който го отстрани. Тогава Румен Радев върна процедурата на съвета за прегласуване, но Гешев получи отново подкрепа.

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!