BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира проект за подобряване качеството на канализационната мрежа във Видин

С церемония „първа копка“ символично бе дадено началото на дейностите по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Видин“ за обект „Частична реконструкция на канализационен колектор“. На събитието, което се проведе до спортен комплекс „Колодрум“ във Видин, присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, областният управител Иво Атанасов, заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев, управителят на „ВиК–Видин“ ЕООД инж. Илко Илиев, представители на фирмата изпълнител, медии и други.

„Благодарение на европейските средства Община Видин се променя. Оперативна програма „Околна среда“ даде огромен шанс на нашия град. Надявам се този проект да се реализира в срок, за да не подлежим на финансови наказателни санкции. ВиК инфраструктурата е на повече от 70 години и силно амортизирана. 50% от добиваната вода за питейни нужди се губи в някои участъци, което увеличава и нейната цена. Тези проблеми могат да бъдат решени с реализирането на проекта. Това обаче може да се случи, ако има отлични взаимоотношения между местната и централната власт, бизнеса и всички структури, които касаят държавността“ – с тези думи се обърна към присъстващите кметът д-р Цветан Ценков. Той изрази пълната си подкрепа и пожела успех в предстоящите дейности.

„Това е най-важният инвестиционен проект. Той е естествен завършек на водния цикъл, който приключи през 2015 година. В последния си участък колекторът отвежда отпадъчните води на целия град, заустени в Канализационната помпена станция, а оттам към Пречиствателната станция на град Видин. Съществуващият колектор е в много лошо експлоатационно състояние и това създава много проблеми. Надяваме се с реализирането на този проект да постигнем целите, които сме си поставили – основно да осигурим водоплътност на канализационната мрежа, да елиминираме предпоставките за пропадане на улични настилки и аварии“ – каза инж. Илко Илиев. Той благодари на Община Видин, на Областната администрация и други институции за оказваното съдействие.

Проектът е насочен към рехабилитация на главен канализационен колектор, който отвежда около 35% от общото отпадъчно водно количество на град Видин. Осъществяването на проекта ще доведе до подобряване качеството на живот на населението чрез осигуряване на здравословна и благоприятна среда, както и устойчиво развитие, опазване и подобряване състоянието на водните ресурси в обособената територия на „ВиК–Видин” ЕООД. Общата дължина на трасето на канализационния колектор, което ще се реконструира, е  1 450 метра. Поради естеството на терена, съществуващите канализационни колектори са с минимални наклони, което води до образуване на отлагания в канализационната система, намаляване на проводимостта й и чести запушвания. Това налага рехабилитацията на тези участъци. В резултат от изпълнената реконструкция затруднената експлоатация на канализационната мрежа ще бъде подобрена, а проблемите с тръбните участъци ще бъдат елиминирани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тържествен водосвет за успеха на начинанието отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.

Проектът се осъществява по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне, с бенефициент „Водоснабдяване и канализация – Видин” EООД, гр. Видин. Общата стойност е 26 169 743,18 лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!