BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа за 1,7 милиона лева(Снимки)

Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа за 1,7 милиона лева(Снимки)

В операционни зали от световна класа ще оперират екипите на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

Ремонтът продължи няколко месеца, а новите условия са в унисон с концепцията на ръководството на ВМА за превръщането й във високотехнологична болница, информират от пресцентъра на ВМА.
Операционните зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия – панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

„Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети ВМА и се запозна на място с реновираните условия. Направените инвестиции са в размер на 1,7 милиона лева.

По време на огледа началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS благодари на премиера Борисов за подкрепата на държавата, тъй като с финансовата й помощ от 2018 г. досега се извършват всички ремонтни дейности в болницата. Проф. Мутафчийски добави, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо виртуално – на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.

СНИМКИ:ВМА

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 16

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!