BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Училището по изкуства във Видин чества патронния си празник

Тържеството по този повод се състоя пред скулптурата на светите равноапостоли Кирил и Методий в близост до сградата на едноименното училище. Гости на събитието бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев, директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов, представители на Регионалното управление на образованието и др.

Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова се обърна с приветствие към присъстващите. Тя отбеляза, че учебното заведение чества за 138-и път своя патронен празник. „Ние, целият училищен колектив, с право можем да се гордеем, че носим името на светите братя. Защото достойно, с труд, талант, вдъхновение и отговорност съхраняваме духовността, културните традиции и творческите достижения на българския народ“ – заяви тя.

Кратко слово по случай патронния празник произнесе и д-р Ценков. Той подчерта, че 11 май – Денят на равноапостолите Кирил и Методий е празник, който ни дава нашата самобитност, самочувствие и българска същност. „Поздравявам Ви на това култово място, където благодарение на ръководството на училището в лицето на г-жа Каменова, на предприемчивостта на много хора успяхме от едно изгниващо дърво да създадем този уникален паметник на светите братя. И с помощта на моите колеги от Общината да облагородим тази зона, така че не само учениците и техните родители, но и всички видинчани и гости на града да се гордеят с това място. Надявам се тази година да започне и реставрацията на училището и то да се превърне в един духовен център и все повече деца да искат да го завършат и да стават хора на изкуството“ – каза видинският кмет.

Пред скулптурата на светите братя в знак на благодарност и признателност за техния скъп дар – българската азбука, бяха поднесени венци и цветя.

В тържеството взеха участие Градският духов оркестър и мажоретният състав при училището.

Фигурите на славянските първоучители са изваяни върху ствола на изсъхнала вековна топола. Създателят на скулптурата, която бе открита на 1 октомври 2020 г., е Марин Вардолов. Оригиналният проект е реализиран по инициатива на директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова и с финансовата подкрепа на Община Видин.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!