BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Визуални артисти от Европа и България се събират в гр. Лом за участие в осмото издание на Водна кула арт резиденция

Резултатите от Резиденцията ще бъдат представени на голяма изложба, която ще бъде открита на 20 юни от 18.00 ч. в Общинска галерия „Поломие“.

 

 

За поредна година фестивалът Water Tower Art Fest, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще облагородява пространства, градове, хора и различни общности, привличайки в тази мисия съвременни артисти от Европа и България.

Водна кула арт резиденция (ВКАР) е естествено продължение на Water Tower Art Fest – фестивал, привлякъл в България над 80 артистични предложения в областта на съвременното изкуство – живопис, скулптура, видео и фото инсталации, пърформанси – идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Бразилия, Индия, Канада, САЩ и Япония. Водна Кула Арт Резиденция предлага обмен на опит с чуждестранни експерти и поле за развитие на социално ангажирано изкуство. Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на Водна кула арт резиденция е да продължи зададения тон и традиция: творческото развитие на артистите и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и на специфична локация.

Oсмото издание на Водна кула арт резиденция тази година се провежда от 10 до 20 юни в един от най-старите крайдунавски градове в България – Лом. Той има богата културна история, бил е най-голямото пристанище на р. Дунав в продължение на столетия, чрез което се е извършвал търговски и културен обмен с цяла Европа. Градът е бил сред основните културни центрове на страната до средата на 20. век. Там е основано първото женско дружество, едно от първите читалища в страната, изиграни са първите театрални постановки. Днес обаче градът се намира в най-бедната част на Европейския съюз – Северозападна България. Една от основните мотивации на осмото издание на резиденцията там е, че във всяка ситуация, както и локация, има потенциал и възможност за развитие.

Тази година във Водна кула арт резиденция ще вземат участие артисти от България, Португалия, Турция, Русия, с ментори от Великобритания и България.

Целта на организаторите е като социално ангажирани артисти да се свържат с мястото и хората, за да извлекат потенциала, да променят средата чрез изкуство, а така и концепцията за бъдещето развитие на региона. Чрез съзидание и творчество да се постигне социална промяна и да използват изкуството като инструмент за интеграция и демократизация.

Според Ния Пушкарова от сдружение „ИМЕ“, организатор и куратор на Резиденцията, проблемът с елитаризирането на изкуството и културата и липсата на свободен достъп до културни събития на общности от малките населени места в България е сериозен, защото по-голямата част от хората, особено от маргинализираните общности, се влияят единствено от масовата  култура, като това стеснява  кръгозора им за избор на ролеви модели в живота. Като част от стратегия за интегриране на такива общности и развитието на чувството им за принадлежност е и изборът на изоставени или занемарени обществени пространства за интеракция чрез изкуство. Допирът с тях е допир до географската памет на една култура, на една общност, и чрез обживяването и социализирането им чрез изкуство се дава възможност за преразглеждане на ценности свързани с духа и историята на мястото, както и се обръща внимание на естествената нужда на всеки човек от приемственост и приобщаване чрез развитие и емпатия.

По време на Резиденцията участниците ще имат индивидуална работа с ментори, ще участват в арт работилници, ще представят свои произведения в изложби и ще участват в концерти.  Тази година това са съвремените артисти: Bárbara Jasmins и Alice Almeida от Португалия, Карина Добрева от Русия, Janis Schroeder от Германия, Gökçe Demirbaş от Турция, Гергана Иванова и Кая Цветомирова Ценкуловска от България.

Ментори са Ния Пушкарова – пърформанс интеракция, Боян Аврамов – перкусии, Светли Евгениев – керамика, Bill Aitchison – визуален артист от Великобритания и преподавател в Xiamen University в Китай.

Резултатите от Резиденцията ще бъдат представени на голяма изложба, която ще бъде открита на 20 юни от 18.00 ч. в Общинска галерия „Поломие“.

Водна кула арт резиденция се реализира от сдружение „ИМЕ“ по проект „Арт в Лом“ финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ – 2023, с подкрепата на Министерство на културата, Програмата за подкрепа на международна мобилност – Culture Moves Europe и в партньорство с Община Лом и Колоездачен клуб „Монтана“, които предоставиха велосипеди на участниците.

Материалът Визуални артисти от Европа и България се събират в гр. Лом за участие в осмото издание на Водна кула арт резиденция е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!